Υφεση 9,4% για το 2020 προβλέπει η Εθνική Τράπεζα

Υφεση 9,4% για το 2020 προβλέπει η Εθνική Τράπεζα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yφεση 9,4% προβλέπει για φέτος η Εθνική Τράπεζα, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδημική καμπύλη θα ομαλοποιηθεί ώς τις αρχές Δεκεμβρίου, επιτρέποντας τη μερική άρση των περιορισμών στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες «χαμηλού υγειονομικού κινδύνου».
Η τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψή της κατά σχεδόν δύο μονάδες, από το 7,5% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο.

Στην ανάλυσή της, που δημοσίευσε χθες η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης (επικεφαλής οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας), εκτιμάται ότι το ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 8,9%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης της τράπεζας για μείωση 8,4%. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 7,7%.

Η μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω οφείλεται, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, στην πιο αδύναμη από το αναμενόμενο πορεία του κύκλου εργασιών τον Αύγουστο, αλλά και στις δυσμενέστερες από τις αναμενόμενες επιδράσεις του τουρισμού σε άλλους τομείς, όπως το λιανικό και χονδρικό εμπόριο και η μεταποίηση.

Στην εξέλιξη αυτή συνέτεινε και η εκτόνωση τον Ιούλιο ενός τμήματος της αναβληθείσας ζήτησης από το δεύτερο τρίμηνο. Συνολικά, οι τουριστικές εισπράξεις, αναφέρεται στο δελτίο, μειώθηκαν κατά 65,9% ετησίως τον Αύγουστο, που αντιστοιχεί σε 10,2 δισ. ευρώ λιγότερα έσοδα το 8μηνο.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ανάλυση, τα δεδομένα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου αναφορικά με την κινητικότητα σε χώρους λιανικού εμπορίου και ψυχαγωγίας και άλλους δείκτες υψηλής συχνότητας έδειξαν υψηλή συσχέτιση με τις επιδεινούμενες τάσεις της πανδημίας, που οδήγησαν στα περιοριστικά μέτρα. Τον Νοέμβριο οι δείκτες κινητικότητας της Google σημείωσαν ραγδαία επιδείνωση.
Ετσι, το τέταρτο τρίμηνο οι αναλυτές της Εθνικής περιμένουν μείωση του ΑΕΠ κατά 12,8% σε ετήσια βάση και μείωση 5,1% σε τριμηνιαία. Κάτι που θα οδηγήσει στη συρρίκνωση κατά 9,4% σε ετήσια βάση, όπως προαναφέρθηκε. 

Κατά την εκτίμηση της Εθνικής, εξάλλου, οι υφεσιακές επιπτώσεις μετριάζονται από το πακέτο μέτρων που μαζί με τα αναδρομικά των συνταξιούχων φτάνει τα 5 δισ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή