Στην τελική ευθεία η αλλαγή διοίκησης στον όμιλο «Ελλάκτωρ»

Στην τελική ευθεία η αλλαγή διοίκησης στον όμιλο «Ελλάκτωρ»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα ημερών θεωρείται η σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου «Ελλάκτωρ», στην οποία θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις για τον μετοχικό και διοικητικό μετασχηματισμό της εισηγμένης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ημερήσια διάταξη θα περιλαμβάνει δύο θέματα, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου. Τις σχετικές εξελίξεις αναμένεται να δρομολογήσει το ολλανδικό επενδυτικό fund Reggeborgh Invest, είτε καταλήξει σε συμφωνία με την πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση είτε όχι.

Πάντως, προς το παρόν, φαίνεται πως οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται πλέον σε προχωρημένο στάδιο και μοιάζει η κοινή επιδίωξη να είναι ένα «συναινετικό διαζύγιο». Αυτό δεν ίσχυε μέχρι πρότινος, καθώς υπήρχε πιο άτεγκτη στάση, ιδίως από την πλευρά του κ. Δημήτρη Καλλιτσάντση, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες. Το σημαντικό πάντως είναι ότι η πλευρά του ολλανδικού fund της οικογένειας Βέσελς είναι πλέον αποφασισμένη να δρομολογήσει εξελίξεις άμεσα, καθώς θεωρεί ότι όσο περνάει ο χρόνος, το κόστος για τη διάσωση και αναδιάταξη της «Ακτωρ», του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου, θα μεγαλώνει.

Πάντως, ο στόχος που έχει θέσει εξαρχής ο κ. Χένρι Χόλτερμαν, επικεφαλής της Reggeborgh Invest, είναι η απόκτηση ενός ποσοστού της τάξεως του 30% στον όμιλο «Ελλάκτωρ», όπως δηλαδή έχει πράξει και με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το ποσοστό αυτό του εξασφαλίζει τον έλεγχο του ομίλου, μιας και δεν υπάρχουν άλλοι σημαντικοί μέτοχοι που θα μπορούσαν ή θα ήθελαν να αμφισβητήσουν την παρουσία του στην εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Reggeborgh ελέγχει το 5,4% της «Ελλάκτωρ» και διατηρεί το δικαίωμα εξαγοράς επιπλέον ποσοστού 12,5%, που ανήκει σε «όχημα» συμφερόντων του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα. Μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την είσοδό της ως στρατηγικού επενδυτή, π.χ. μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, θα προσέφερε στην ολλανδική επενδυτική εταιρεία της οικογένειας Βέσελς τη δυνατότητα να ενισχύσει το ποσοστό της (π.χ. κατά 10%-15%) και με τον τρόπο αυτό να είναι σε θέση να ελέγξει τις εξελίξεις και να δρομολογήσει τις αλλαγές που επιθυμεί σε επίπεδο διοίκησης και ασφαλώς και στην «Ακτωρ», τη θυγατρική στον κλάδο των κατασκευών.

Παράλληλα, ωστόσο, είναι πιθανό να αποκτηθούν και κάποιες από τις μετοχές της κοινής εταιρείας των αδελφών Καλλιτσάντση, οι οποίες αποτελούν ενέχυρο έναντι δανείου 50 εκατ. ευρώ, που χορήγησε το επενδυτικό fund Farallon πριν από 2,5 χρόνια, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor. Σε μια τέτοια περίπτωση, ίσως να μη χρειαστεί καν να ενεργοποιηθεί η επιλογή για την απόκτηση των μετοχών του κ. Μπόμπολα. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί και από το τίμημα που θα μπορέσει να εξασφαλίσει η Reggeborgh και το οποίο εκτιμάται ότι είναι χαμηλότερο στην περίπτωση των μετοχών του κ. Μπόμπολα.

Ανεξάρτητα πάντως από το ποια μορφή θα λάβει η διοικητική και μετοχική μεταβολή στον όμιλο, το σίγουρο είναι ότι η είσοδος του ολλανδικού επενδυτικού fund θα σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή στο γίγνεσθαι του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου, ιδίως ενόψει των κεφαλαίων που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας. Αλλωστε, η Reggeborgh Invest έχει και σημαντική εμπειρία στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς αποτελεί και τον ιδιοκτήτη του ολλανδικού κατασκευαστικού ομίλου VolkerWessels.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή