Ξεπέρασε το 1 δισ. ο κύκλος εργασιών του ΟΤΕ το γ΄ τρίμηνο

Ξεπέρασε το 1 δισ. ο κύκλος εργασιών του ΟΤΕ το γ΄ τρίμηνο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθεκτικότητα επέδειξαν τα μεγέθη του ΟΤΕ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, με τον όμιλο τηλεπικοινωνιών να διαθέτει σε πλήρη εξέλιξη στρατηγική μετασχηματισμού, κρίκο της οποίας αποτελούν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου. «Για μία ακόμα φορά, η ισχυρή επίδοση στις ευρυζωνικές υπηρεσίες και στα έργα ICT συνέβαλε στην ανθεκτικότητα των εσόδων μας. Η κερδοφορία μας αποδείχθηκε επίσης ανθεκτική, τόσο στο τρίμηνο όσο και στο εννεάμηνο. […] Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσαμε την πώληση του ποσοστού που κατέχει ο ΟΤΕ στην Telekom Romania (σταθερή). Πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση με γνώμονα τη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο μετασχηματισμός των λειτουργιών του ΟΤΕ προχωράει σύμφωνα με το πλάνο μας. Από τις αρχές του επόμενου έτους, όλο το frontline θα εξυπηρετεί τον πελάτη από τρεις ανεξάρτητες 100% θυγατρικές εταιρείες του ομίλου ΟΤΕ», δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Mιχάλης Τσαμάζ.

Οπως έκανε γνωστό ο CEO του ΟΤΕ κατά την τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, έως το τέλος της χρονιάς θα λάβει χώρα ένα ακόμη πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης έως 600 ατόμων, αριθμός που θα αυξηθεί στους 1.100 εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων αντίστοιχων προγραμμάτων που έχουν υλοποιηθεί από τις αρχές της χρονιάς. Με τον τρόπο αυτό ο ΟΤΕ εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει, σε ετήσια βάση, το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος θα δαπανήσει 260 εκατ. ευρώ, ποσό που συνδέεται με καταβολές για την απόκτηση φάσματος 5G (ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος της χρονιάς) και με το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Οπως επίσης αναφέρθηκε, το τρίτο τρίμηνο είναι το τέταρτο κατά σειρά κατά το οποίο η εισηγμένη προσθέτει 40.000 συνδρομητές οπτικών ινών, μέγεθος που καταδεικνύει την αύξηση της ζήτησης για ευρυζωνικές υπηρεσίες. Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι ήδη το 12% των συνδρομητών οπτικής ίνας, δηλαδή των συνδέσεων με ταχύτητες 50 Mbs και άνω, διαθέτει προγράμματα με ταχύτητες άνω των 100 Mbs.

Ωστόσο, τα νέα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας ενισχύουν την αβεβαιότητα όσον αφορά το οικονομικό περιβάλλον, ενώ λόγω της κατάρρευσης του τουρισμού, που επηρεάζει άμεσα τα έσοδα περιαγωγής (roaming), η εκτιμώμενη επίπτωση (στα έσοδα) τοποθετείται στα 13 εκατ. ευρώ. Παρά την πανδημία, όμως, κατά το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσίασε περιορισμένη μόνο μείωση σε ποσοστό 0,8%, ξεπερνώντας το 1 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1,1%, στα 763 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του αντίκτυπου της COVID-19 στις υπηρεσίες roaming. Αυξήθηκαν, όμως, στη Ρουμανία κατά 0,2% και διαμορφώθηκαν στα 244,1 εκατ. ευρώ.

Κατά το τρίτο τρίμηνο, η προσαρμοσμένη κερδοφορία Ebitda μετά από μισθώσεις (AL) του ομίλου αυξήθηκε κατά 0,9%, σε 376,1 εκατ. ευρώ, με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) να σημειώνει ακόμα ένα τρίμηνο βελτίωσης, στο 37,5%, αυξημένο κατά 60 μονάδες βάσης. Τα λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων ανήλθαν σε 92,5 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας μείωση 52,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, λόγω απομειώσεων που σχετίζονται με λειτουργίες στη Ρουμανία. Τα προσαρμοσμένα κέρδη, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν το τρίτο τρίμηνο σε 148,8 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 125,1 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Σύμφωνα με έκθεση της Bank of America Global Research, ο ΟΤΕ εμφάνισε «εντυπωσιακή ανάκαμψη εσόδων και περιθωρίων» κατά το τρίτο τρίμηνο, με τους αναλυτές να διατηρούν τη σύσταση αγοράς («Buy») για τη μετοχή της εισηγμένης, που εμφανίζει περιθώριο ανόδου σε ποσοστό 34,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή