Εκταμιεύθηκαν 2 δισ. από το πρόγραμμα SURE

Εκταμιεύθηκαν 2 δισ. από το πρόγραμμα SURE

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την πρώτη εκταμίευση πόρων από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε χθες η Ελλάδα, επτά μήνες μετά την απόφαση του Eurogroup για τη θέσπισή του. Η πρώτη δόση αφορά περίπου τα ¾ του συνολικού δανείου – 2 από 2,7 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά χαμηλότοκα δάνεια για τη στήριξη της απασχόλησης στα κράτη-μέλη.

Συνολικά, χθες, η Επιτροπή εκταμίευσε 14 δισ. ευρώ σε εννέα κράτη-μέλη. Μεταξύ αυτών ήταν και η Κύπρος, που έλαβε 250 εκατ. Στο πλαίσιο του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 100 δισ., έχουν ήδη εγκριθεί 90,3 δισ. για 18 κράτη-μέλη. Τη μερίδα του λέοντος θα λάβουν η Ιταλία (27,4 δισ.) και η Ισπανία (21,3 δισ.).

Σε δήλωσή του, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι με τους πόρους του SURE «θα καλυφθούν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζομένων και την υλοποίηση του προγράμματος “Συν-Εργασία”». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με tweet της στα ελληνικά, ανακοίνωσε την εκταμίευση των 2 δισ. «για τη διαφύλαξη θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας», προσθέτοντας: «Η Ελλάδα σύντομα θα λάβει άλλα 700 εκατ. Η Ευρώπη στέκεται δίπλα σου».

Υπενθυμίζεται ότι η εκταμίευση των 14 δισ. ακολουθεί την άντλησή τους πριν από μία εβδομάδα από τις αγορές (8 δισ. σε πενταετή και 6 δισ. σε 30ετή ομόλογα). Ηταν η δεύτερη έξοδος της Ε.Ε. στις αγορές στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του SURE, με τη ζήτηση να είναι ξανά τεράστια (προσφορές άνω των 175 δισ. ευρώ) και τα επιτόκια οριακά υψηλότερα από αυτά των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων. 

Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, στον απόηχο του προχθεσινού βέτο που έθεσαν η Πολωνία και η Ουγγαρία στο πακέτο του κοινοτικού προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Μαρκ Ρούτε, μιλώντας στο ολλανδικό Κοινοβούλιο, είπε ότι ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε μεταξύ της γερμανικής προεδρίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι «το απολύτως ελάχιστο» που μπορεί να αποδεχθεί η χώρα του για το κράτος δικαίου. Σηματοδότησε, με άλλα λόγια, ότι δεν θα δεχθεί την αποδυνάμωση του μηχανισμού για να εξευμενιστούν η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., υπήρξε σειρά τοποθετήσεων υπέρ της ανάγκης να υιοθετηθεί ο συμβιβασμός –για το κράτος δικαίου και για το συνολικό πακέτο– στον οποίο κατέληξαν Συμβούλιο και Κοινοβούλιο. Από τις πιο αιχμηρές ήταν η παρέμβαση του Ισπανού μόνιμου αντιπροσώπου, Χουάν Πάμπλο Γκαρθία-Μπερντόι, ο οποίος μίλησε για την «τεράστια ευθύνη» όποιων επιλέξουν να μπλοκάρουν το πακέτο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ευρώπης της Πολωνίας τόνισε: «Προειδοποιήσαμε επανειλημμένως ότι ο συμβιβασμός του Ιουλίου [στη Σύνοδο Κορυφής] ήταν εύθραυστος. Το πρόβλημα δεν είναι η αιρεσιμότητα ή το κράτος δικαίου· είναι η απουσία νομικής βεβαιότητας, νομικών εγγυήσεων για τα κράτη-μέλη… Δεν έχουμε ακόμα λύσεις για αυτό».

Ο Γερμανός υπουργός Ευρώπης Μίκαελ Ροτ, κλείνοντας τη συζήτηση, υπενθύμισε ότι ο όποιος τελικός συμβιβασμός «χρειάζεται τη συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ο οποίος «δεν επιτεύχθηκε εύκολα». Υπενθύμισε στις δύο χώρες, που επιμένουν να το μπλοκάρουν, πόσο θα ωφεληθούν όλα τα κράτη-μέλη από το πακέτο του 1,82 δισ. ευρώ και δεσμεύτηκε ότι η γερμανική προεδρία θα συνεχίσει να εργάζεται «ασταμάτητα» για να κλείσει η συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή