Διόρθωση στη Χρηματιστήριο μετά τη ρευστοποίηση κερδών

Διόρθωση στη Χρηματιστήριο μετά τη ρευστοποίηση κερδών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διόρθωση σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την ισχυρή ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών, ακολουθώντας και τα βήματα των διεθνών αγορών, με τον Γενικό Δείκτη να κρατάει ωστόσο «επαφή« με τις 700 μονάδες, ενώ διάλειμμα από το ράλι σημειώθηκε στην αγορά ομολόγων.

Οι ρευστοποιήσεις στο Χ.Α. χαρακτηρίζονται «λογικές» από τους εγχώριους αναλυτές, καθώς η κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών και οι διάφορες κινήσεις στρατηγικής ενόψει και του κλεισίματος των βιβλίων που προχωρούν τα διεθνή χαρτοφυλάκια αυτόν τον μήνα, είναι κάτι που συνηθίζεται. Αλλωστε, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη άνω του 23% από τις αρχές του μήνα και ο τραπεζικός σχεδόν 57%.

Παράλληλα, βρισκόμαστε και σε περίοδο ανακοινώσεων αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου και οικονομικών στοιχείων εν μέσω του δεύτερου lockdown της οικονομίας, οπότε η μεταβλητότητα δεν θα λείψει από την αγορά. Το θετικό μομέντουμ, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται ότι έσβησε, εάν και εφόσον η χθεσινή οπισθοχώρηση της αγοράς δεν επεκταθεί και δεν σημειωθεί παράλληλη ενίσχυση του τζίρου, ο οποίος χθες, να τονίσουμε, κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις ημέρες ανόδου της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση το κλίμα, αν και έχει βελτιωθεί, παραμένει ευάλωτο, με την αβεβαιότητα να συνεχίσει να συνοδεύει τις αγορές για αρκετό διάστημα ακόμη, παρά το φως που υπάρχει στο μέτωπο των εμβολίων.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 1,27% στις 699,20 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,57 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,33% στις 1.656,60 μονάδες, ενώ στο -0,63% και στις 1.021,23 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο τραπεζικός δείκτης όμως έκλεισε με οριακές απώλειες 0,08% στις 369,68 μονάδες, με την Alpha Bank στο -0,96%, την Eurobank στο -0,20%, την Πειραιώς στο +2,99% και την Εθνική αμετάβλητη σε 1,4 ευρώ.

Οπως σχολιάζει και ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance, η χθεσινή διορθωτική κίνηση της ελληνικής αγοράς κρίνεται φυσιολογική, μετά την εκρηκτική άνοδο των τελευταίων ημερών. Η ελληνική κεφαλαιαγορά, όπως προσθέτει, βρίσκεται σε κομβικό σημείο μακροπρόθεσμης αλλαγής τάσης, αν από τεχνικής άποψης, στο κλείσιμο της εβδομάδας αποδειχθεί έγκυρη η επιτευχθείσα διάσπαση του κινούμενου μέσου όρου 200 ημερών (οι 668,70 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη), η οποία λειτουργεί πλέον και σαν σημαντική στήριξη.

Ο τραπεζικός δείκτης παρά την πρόσφατη απογοητευτική πορεία του οδηγεί πλέον την ανοδική αντίδραση της αγοράς, με τον επόμενο στόχο να τίθεται στις 390 μονάδες, ενώ προϋπόθεση αποτελεί η διάσπαση της σημαντικής αντίστασης των 370 μονάδων.

Η προσπάθεια αλλαγής τάσης που διαφαίνεται στην ελληνική αγορά βασίζεται περισσότερο στις προσδοκίες που καλλιεργούνται για τον περιορισμό της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και στα τεράστια προγράμματα ανάκαμψης που αναμένονται. Οι προσδοκίες ήταν ανέκαθεν αυτές που οδηγούσαν τις χρηματαγορές και όσο αυτές παραμένουν θετικές δίνουν και την κατεύθυνση στην τάση. «Αν σε αυτό συνηγορούν και τα τεχνικά στοιχεία της αγοράς, ακολουθούμε την τάση με προσοχή και αυξημένα αντανακλαστικά, αφού η μεταβλητότητα των αγορών θα συνεχίσει να είναι αυξημένη», καταλήγει ο κ. Παπαϊωάννου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή