Ενίσχυση του πιστωτικού προφίλ της Πειραιώς βλέπει η Fitch

Ενίσχυση του πιστωτικού προφίλ της Πειραιώς βλέπει η Fitch

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά αξιολογούν οι διεθνείς οίκοι τις εξελίξεις για την Τράπεζα Πειραιώς μετά και την επίσημη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία και οδηγεί σε μετατροπή των CoCοs σε κοινές μετοχές. Τη Δευτέρα ο οίκος Moody’s χαρακτήρισε πιστωτικά θετική για τη συστημική τράπεζα αυτήν την εξέλιξη, ενώ σε δηλώσεις της στην «Κ» και η Fitch τονίζει ότι το πιστωτικό προφίλ της Πειραιώς ενισχύεται. Από την πλευρά της η JP Morgan επισημαίνει πως βελτιώνεται σημαντικά η επενδυτική θέση της τράπεζας και βλέπει ράλι της μετοχής της της τάξεως του 85% έως τα τέλη του έτους.

Σε ερώτηση της «Κ» αν η μετατροπή σε μετοχές θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς, ο Πάου Λαμπρό, επικεφαλής αξιολογήσεων της Fitch για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, σημειώνει πως μετά και την επίσημη απόφαση της ΕΚΤ η οποία και «ενεργοποιεί» αυτή τη διαδικασία, το dilution (αραίωση) για τους ιδιώτες επενδυτές θα είναι σημαντικό. Οι τίτλοι CoCos θεωρούνταν κεφάλαιο Tier 1, ωστόσο η ακύρωση των κουπονιών θα ενισχύσει κατά 40 μονάδες βάσης το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» της τράπεζας.

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων τριμήνου, τονίζει ο κ. Λαμπρό, η διοίκηση ανέφερε ότι τα αυξημένα αποθέματα κεφαλαίου που θα προέλθουν από την εξοικονόμηση των κουπονιών αυτών και άλλες σχετικές κεφαλαιακές ενέργειες το 2021 – συμπεριλαμβανομένης της πώλησης του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (POS) ή της έκδοσης χρέους μειωμένης εξασφάλισης– θα βοηθήσουν την τράπεζα να απο-αναγνωρίσει επιπλέον 5 ευρώ δισ. NPEs έως το τέλος του 2021, κάτι που επίσης είναι θετικό.

«Οι αξιολογήσεις μας για την Τράπεζα Πειραιώς (CCC) αντικατοπτρίζουν την πολύ υψηλή έκθεση κεφαλαίου της τράπεζας σε πιθανή επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού, η οποία είναι ήδη αδύναμη. Επομένως, οποιαδήποτε αύξηση στο “μαξιλάρι” κεφαλαίου και η πιθανή επιτάχυνση της εκκαθάρισης του ισολογισμού –μειώνοντας την τρέχουσα έκθεση σε προβληματικά assets– θα είναι θετική για το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας κατά την άποψή μας», τονίζει ο αναλυτής της Fitch.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του μεριδίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ως αποτέλεσμα, και στο 61,3% από 26,4% σήμερα, η Fitch δεν φαίνεται να ανησυχεί. Αν και η μετατροπή των CoCos δεν είναι φιλική προς τις μετοχές, ωστόσο κατά την άποψη της Fitch, όπως εξηγεί ο κ. Λαμπρό, το γεγονός ότι το ΤΧΣ γίνεται πλειοψηφικός μέτοχος δεν είναι απαραίτητα αρνητικό για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πειραιώς. «Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον του ΤΧΣ να συνεχίσει να στηρίζει το τρέχον σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας και ότι οποιαδήποτε στρατηγική αποεπένδυσης στο μέλλον θα διαφυλάξει τα κεφάλαιά της», τονίζει.
Η JP Morgan από την πλευρά της επανέλαβε πως πλέον ενισχύεται η επενδυτική θέση της Πειραιώς στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Αν και το dilution είναι σημαντικό και το μερίδιο του ΤΧΣ θα αυξηθεί αρκετά, ωστόσο η τιμή εκτέλεσης των 6 ευρώ ανά μετοχή περιορίζει τον αντίκτυπο αυτό σημαντικά. Επιπλέον, ενισχύεται η κεφαλαιακή βάση της τράπεζας, ενώ θα εξοικονομηθούν 495 εκατ. ευρώ από τα κουπόνια, βοηθώντας στην περαιτέρω μείωση των NPEs. Κατά την αμερικανική τράπεζα η μετοχή της Πειραιώς θα γίνει πιο ελκυστική στους μακροπρόθεσμους επενδυτές, και τοποθετεί την τιμή-στόχο στα 2 ευρώ, βλέποντας άνοδο 85% έως το τέλος του έτους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή