Μίνι ράλι στο Χρηματιστήριο με άλμα των τραπεζικών μετοχών

Μίνι ράλι στο Χρηματιστήριο με άλμα των τραπεζικών μετοχών

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με πρωταγωνιστή το ράλι του τραπεζικού κλάδου, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών, παρά τις ανακοινώσεις για παράταση του lockdown. Με άλλες δύο μόνο συνεδριάσεις να απομένουν για την ολοκλήρωση του Νοεμβρίου, ο μήνας οδεύει στο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη συνέχεια, αφού ήδη καταγράφονται κέρδη ρεκόρ της τάξης του 28%.

Ο αυξημένος πλέον τζίρος σε συνδυασμό με την εκτόξευση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 720 μονάδες στέλνει ξεκάθαρο σήμα απεγκλωβισμού της αγοράς από τη συσσώρευση που σημείωνε για περίπου έξι μήνες, ενώ η επιστροφή στα επίπεδα των αρχών Μαρτίου και σε υψηλά σχεδόν εννέα μηνών αυξάνει τις προσδοκίες για ακόμη υψηλότερα επίπεδα το επόμενο διάστημα –αν το επιτρέψει και το διεθνές κλίμα– έστω και αν είναι δύσκολο, μέσα στις λίγες εβδομάδες που απομένουν για το κλείσιμο του έτους, να σβήσουν οι απώλειες της χρονιάς. Σημαντικό ρόλο πάντως στη βελτίωση της εικόνας της αγοράς παίζουν και οι κινήσεις τακτικής στις οποίες προχωρούν πολλά funds που κλείνουν τα βιβλία τους για το έτος στα τέλη του μήνα, για την «ωραιοποίηση» του χαρτοφυλακίου τους.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,08% στις 726,92 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 82,22 εκατ. ευρώ. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 3,34% στις 1.725,52 μονάδες, ενώ άνοδο της τάξης του 1,67% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κλείνοντας στις 1.033,19 μονάδες. 

Στα μη τραπεζικά blue chips, όλοι οι τίτλοι πλην της Coca-Cola (-0,61%) έκλεισαν με κέρδη, ενώ ξεχώρισαν οι Motor Oil (+6,43%), Fourlis (+5,71%), Ελλάκτωρ (+5,44%), ΟΠΑΠ (+5,30%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (4,14%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+4,48%) και ΔΕΗ (+4%).
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άλμα 5,47% στις 390,19 μονάδες, ενώ στο άνοιγμα είχε βρεθεί στο -1,46%. Η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε κέρδη της τάξης του 7,14% μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου, τα οποία οδήγησαν σε θετικές συστάσεις από τους διεθνείς οίκους και προβλέψεις για ράλι το επόμενο διάστημα (Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley), στο +3,83% έκλεισε η Eurobank, στο +5,11% η Εθνική Τράπεζα και στο +7,65% η Τράπεζα Πειραιώς.

Παρά την ισχυρή, ανοδική κίνηση του Νοεμβρίου, οι αναλυτές επισημαίνουν πως τα ακόμη υψηλότερα επίπεδα θα χρειαστούν νέα καύσιμα. Σίγουρα το κλίμα έχει βελτιωθεί απέναντι στα ελληνικά assets, και κυρίως στις σφυροκοπημένες τραπεζικές μετοχές, ωστόσο για να έχει συνέχεια, πιθανότατα να πρέπει να υπάρξουν νέες στηρίξεις. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η «Κύκλος Χρηματιστηριακή», το ελληνικό χρηματιστήριο θέλει νέους διεθνείς καταλύτες ή ισχυρούς εγχώριους για να ενεργοποιήσει πρόσθετους αγοραστές, ενώ επανέρχεται η γεωπολιτική αβεβαιότητα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 10 Δεκεμβρίου. Οπως έχει τονίσει άλλωστε και η Fast Finance, o Νοέμβριος αποτελεί μήνα κλεισίματος βιβλίων των ξένων επενδυτών, συνεπώς έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν καλύτερες αποδόσεις για να εισπράξουν μεγαλύτερα μπόνους, διευκολύνοντας την ωραιοποίηση των αγορών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το Χ.Α. Συνεπώς, το ερώτημα εάν η αγορά αλλάζει τάση ή απλώς ωραιοποιείται, θα περιμένει λίγο ακόμη για να απαντηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή