Ράλι στις τιμές των τραπεζικών ομολόγων

Ράλι στις τιμές των τραπεζικών ομολόγων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αποκλιμάκωση έχουν σημειώσει οι αποδόσεις των Tier 2 ομολόγων των ελληνικών συστημικών τραπεζών, και αντίστοιχο ισχυρό ράλι καταγράφουν οι τιμές τους, λόγω της επιστροφής του επενδυτικού ενδιαφέροντος που έχει καταγραφεί χάρη στη μεγαλύτερη ορατότητα που υπάρχει πλέον γύρω από τις προοπτικές του κλάδου. Εννέα μήνες περίπου μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι επενδυτές έχουν ξεκάθαρα καλύτερη εικόνα για τις επιπτώσεις αυτού του σοκ, ενώ μετά τα ενθαρρυντικά νέα στο μέτωπο των εμβολίων υπάρχει φως στο τούνελ της αβεβαιότητας, το οποίο και πυροδοτεί το «κυνήγι των αποδόσεων». 

Η σημαντική μείωση των κινδύνων που αποτιμούσε η αγορά πριν από μήνες λόγω της πανδημίας, πιέζοντας σημαντικά τους συγκεκριμένους τίτλους, λειαίνει πλέον το έδαφος για νέες εκδόσεις Tier 2 το 2021, όπως άλλωστε ανακοίνωσαν οι διοικήσεις τόσο της Τράπεζας Πειραιώς όσο και της Alpha Bank κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Η αλλαγή της ψυχολογίας στην αγορά, η οποία αποτυπώνεται και στο ράλι της τάξης του 63% που σημειώνει ο τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις αρχές Νοεμβρίου, σε συνδυασμό με τη βοήθεια και από το κλίμα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες σε αυτή την ισχυρή βελτίωση που σημειώνουν τα Tier 2 των ελληνικών τραπεζών ειδικά τον τελευταίο μήνα, με τις τιμές τους να φλερτάρουν πλέον με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Το Tier 2 της Alpha Bank που εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου με επιτόκιο 4,25%, διαπραγματεύεται στο 92% της ονομαστικής του αξίας, ενώ η απόδοσή του στην 5ετία διαμορφώνεται στο 6,37% και στη 10ετία 5,22%. Στα χαμηλά του, τον Μάρτιο, η τιμή διαμορφωνόταν στο 56,27% της ονομαστικής αξίας και η απόδοση (10ετία) κοντά στο 11%.

To Tier 2 που εξέδωσε επίσης τον Φεβρουάριο η Τράπεζα Πειραιώς με επιτόκιο 5,5%, διαπραγματεύεται στο 72% της ονομαστικής του αξίας, ενώ η απόδοσή του στην 5ετία διαμορφώνεται στο 14,71% και στη 10ετία στο 10,17%. Στα χαμηλά έτους είχε φτάσει να διαπραγματεύεται στο 42,2% της ονομαστικής του αξίας, ενώ η απόδοσή του (10ετία) είχε εκτοξευθεί άνω του 16%. Το Tier 2 της Πειραιώς που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2019 διαπραγματεύεται στο 86% της ονομαστικής του αξίας με απόδοση (10ετία) 12,3% έναντι 18% τον Μάρτιο και τιμή 62%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Tier 2 της Εθνικής, το οποίο εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2019 με επιτόκιο 8,25%, εμφανίζει την καλύτερη εικόνα στην αγορά, καθώς διαπραγματεύεται στο 105% της ονομαστικής του αξίας, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 6,2% στην 5ετία και στο 7,1% στη 10ετία, όταν τον Μάρτιο είχε φτάσει το 13,6%.

Εξηγώντας την ισχυρή αυτή βελτίωση, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως όταν ξέσπασε η πανδημία υπήρχε η ανησυχία ότι λόγω και των υψηλών επιπέδων των NPEs οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, ενώ οι εκτιμήσεις ήθελαν και σημαντική αύξηση των προβλέψεων του κλάδου. Αυτό πυροδότησε ρευστοποιήσεις στους τίτλους Tier 2, τη στιγμή που το κλίμα ήταν έτσι και αλλιώς risk-off.

Πλέον, οι προσδοκίες έχουν αλλάξει, οι φόβοι για κεφαλαιακό έλλειμμα έχουν υποχωρήσει, υπάρχει περισσότερη ορατότητα για την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών και μέχρι στιγμής, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα αλλά και τις εκτιμήσεις των διοικήσεων, ο αρνητικός αντίκτυπος από την πανδημία φαίνεται πως είναι διαχειρίσιμος. Η αύξηση της διάθεσης για ρίσκο διεθνώς, λόγω των ενθαρρυντικών νέων για τα εμβόλια, και το περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων έχουν κινητοποιήσει ένα κυνήγι των αποδόσεων, ευνοώντας έτσι τα Tier 2 των ελληνικών τραπεζών, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή