X.A.: Η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος στην ιστορία του

X.A.: Η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος στην ιστορία του

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νοέμβριος οδεύει στο να αποτελέσει τον καλύτερο μήνα όλων των εποχών για το Χρηματιστήριο Αθηνών, και μετά τη θετική συνεδρίαση της Παρασκευής λίγα μπορούν να αλλάξουν στη μία συνεδρίαση που απομένει. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει ράλι της τάξης του 29% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άλμα σχεδόν 70%.

Ο τζίρος έχει ανεβάσει ρυθμούς ενώ, όπως σημειώνουν και οι εγχώριοι αναλυτές, λόγω του ράλι έχουν επιστρέψει στην αγορά μεγάλα funds που απείχαν χρόνια από το Χ.Α. Αυτό αποτελεί ίσως το ισχυρότερο σήμα για τη συνέχεια, αφού χωρίς καύσιμα από μεγάλα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί για πολύ η ανοδική τάση. Η φυγή του Χ.Α. από τη ρηχότητα ίσως και να είναι ο καταλύτης που θα αλλάξει το στάτους του για τους διεθνείς επενδυτές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη 1,33%, στις 736,60 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 91,71 εκατ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,64%, στις 1.753,75 μονάδες, η μεσαία κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 1.036,76 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,73% στις 400,86 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,31%, ενώ ο τραπεζικός σημείωσε άλμα 7,44%.

Σε ό,τι αφορά το ορόσημο του Νοεμβρίου για το Χ.Α. και τις αποδόσεις ρεκόρ, ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities επισημαίνει πως πλέον η συνολική κεφαλαιοποίηση έχει επιστρέψει πάνω από τα 50 δισ. ευρώ, 15 δισ. ευρώ υψηλότερα από τα χαμηλά του Μαρτίου. Οι τέσσερις συνεχόμενες θετικές εβδομάδες έχουν γυρίσει για τα καλά τον Γενικό Δείκτη σε ανοδική αγορά, ένα σερί το οποίο παρατηρήθηκε για τελευταία φορά το διάστημα του περυσινού Οκτωβρίου.

Η εικόνα αυτή δεν έρχεται ως αποτέλεσμα μιας τεχνικής αντίδρασης, έχει χαρακτηριστικά νέων εισροών και συμμετοχή από όλο το εύρος της αγοράς. Ο Δεκέμβριος θα δώσει σίγουρα περισσότερες απαντήσεις ως προς την ταυτότητα και την ποιότητα των αγοραστών του Νοεμβρίου, είναι ωστόσο γεγονός ότι για πρώτη φορά ύστερα από καιρό υπήρξαν κινήσεις που υπαγορεύτηκαν από αποτελέσματα ή επιχειρηματικές ειδήσεις, γεγονότα δηλαδή τα οποία φέρουν αποτύπωμα θεσμικού ενδιαφέροντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή