Προς συμβιβασμό Αττικός Ήλιος, δημόσιο και τράπεζες

Προς συμβιβασμό Αττικός Ήλιος, δημόσιο και τράπεζες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύση στην υπόθεση της ξενοδοχειακής επιχείρησης Αττικός Ήλιος, της οποίας οι απαιτήσεις ύψους 620 εκατομμυρίων από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) έχουν χαρακτηριστεί δημοσιονομικό ρίσκο σε όλες τις τελευταίες εκθέσεις μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναζητείται σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι οποίες παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση λόγω δικών τους απαιτήσεων από την Αττικός Ήλιος της τάξης των 350 εκατομμυρίων, οι τρεις πλευρές, δημόσιο, τράπεζες και Αττικός Ήλιος βρίσκονται ήδη σε άτυπη διαδικασία διερευνητικών επαφών και επιχειρείται να καθίσουν στο τραπέζι προκειμένου να κλείσει μια υπόθεση που χρονίζει.

Οι πιστώτριες του ομίλου Αττικός Ήλιος κρατούν στάση αναμονής περιμένοντας να δουν τι ποσοστό από τα 620 εκατομμύρια που έχει απονείμει σειρά διαιτησιών, μπορεί να συμφωνηθεί να λάβει η Αττικός Ήλιος. Και αυτό διότι αναμένουν να ικανοποιηθεί τμήμα των απαιτήσεων τους από αυτό το ποσό.

Με δεδομένο ότι η ΕΤΑΔ και η Αττικός Ήλιος έχουν βρεθεί αντίδικοι ουκ ολίγες φορές, και δεν έχουν καταφέρει έναν απευθείας μεταξύ τους συμβιβασμό, ο βασικός μέτοχος της ΕΤΑΔ δηλαδή το δημόσιο αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να φέρει όλα τα μέρη στο τραπέζι για να κλείσει το ζήτημα. Άλλωστε στην 8η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι υποχρεώσεις αυτές της ΕΤΑΔ περιλαμβάνονται εκ νέου ως ρίσκο για τα δημοσιονομικά που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της Αττικός Ήλιος αφορά την σύμβαση παραχώρησης του Ξενία Λαγονησίου και αλλεπάλληλες συμβάσεις που έγιναν γι’ αυτό. Η επιχείρηση προσέφυγε δικαστικά κατά της ΕΤΑΔ αξιώνοντας αποζημιώσεις που στηρίζονται στα μεταξύ τους συμβατικά κείμενα για το γεγονός, όπως ισχυρίζεται και δέχθηκαν ο Άρειος Πάγος και οι επακόλουθες διαιτησίες, πως ουδέποτε της παραδόθηκε η έκταση όπως οφειλόταν από την πλευρά του Δημοσίου με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να προχωρήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο και να υποστεί εκτενείς ζημίες.

Η επί σειρά ετών αποτυχία αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος από την ΕΤΑΔ διόγκωσε περεταίρω τις απαιτήσεις της επιχείρησης η οποία όμως παράλληλα έχει μεγάλες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Η τελευταία λύση που βρισκόταν στο τραπέζι προ τετραετίας αφορούσε την αποζημίωση της Αττικός με ένα τμήμα μετρητών και ένα τμήμα ακινήτων ή και συμψηφισμούς μου με υπό παραχώρηση σε αυτήν ακίνητα και παραίτησή της από κάθε άλλη αξίωση. Οι ίδιες τραπεζικές πηγές εκτιμούν πως μια τέτοια διευθέτηση θα μπορούσε να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των απαιτήσεων τους για τις οποίες εξάλλου έχουν ληφθεί σημαντικές προβλέψεις, συμπληρώνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή