Νέα έργα αναλαμβάνει ο όμιλος Μυτιληναίου

Νέα έργα αναλαμβάνει ο όμιλος Μυτιληναίου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υωηλή ώθηση στα έσοδα του ομίλου Μυτιληναίου αναμένεται να προσφέρει τους επόμενους μήνες ο τομέας ολοκληρωμένων έργων βιώσιμης ανάπτυξης, υπό τον οποίο λειτουργεί πλέον ο τομέας ενεργειακών έργων της ΜΕΤΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο όμιλος βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την υπογραφή μιας νέας σύμβασης για την κατασκευή μιας νέας μεγάλης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτιμάται ότι εντός των προσεχών δέκα ημερών θα έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία.

Επίσης, ο όμιλος Μυτιληναίου έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος για μία ακόμα τέτοια μονάδα. Πρόκειται για έργα που δρομολογούνται σε δύο ώριμες αγορές της Βορειοδυτικής Ευρώπης, με τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό να ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η εταιρεία ετοιμάζεται να ανακοινώσει το πρώτο της μεγάλο έργο στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, επίσης εκτός Ελλάδας. Συνολικά, μόλις ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαπραγματεύσεις, αναμένεται να προστεθούν στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου περί τα 500 εκατ. ευρώ νέων έργων.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό χθες, ο όμιλος Μυτιληναίου επανεκκίνησε τις εργασίες για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς το έργο παρέμενε «παγωμένο» επί τρία χρόνια, ενώ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες σε αξία συμβάσεις που υλοποιεί σήμερα ο όμιλος Μυτιληναίου τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων. Συγκεκριμένα, η μονάδα στη Λιβύη αναμένεται να συνεισφέρει 348 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών. Εξ αυτών, σύμφωνα με τις προβλέψεις που έχουν γίνει, τα 208,6 εκατ. ευρώ υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν εντός της επόμενης τριετίας.

Η επανεκκίνηση της νέας μονάδας των 650 MW κατέστη εφικτή έπειτα από τη σταδιακή επάνοδο της Λιβύης στην κανονικότητα, μετά μια μακρά περίοδο συγκρούσεων και πολιτικών αναταραχών. Ετσι, η Γενική Αρχή Ηλεκτρισμού της Λιβύης έθεσε σε ισχύ τη γραμμή πίστωσης προς τον όμιλο Μυτιληναίου, ανάβοντας στην ουσία το πράσινο φως για την υλοποίηση της μονάδας, η οποία θα κατασκευαστεί σε τρεις ξεχωριστές φάσεις. Με την ολοκλήρωσή της, η νέα μονάδα θα έχει δυνατότητα διπλού καυσίμου, δηλαδή θα μπορεί να λειτουργεί και με φυσικό αέριο, πέραν του υγρού καυσίμου. Σημειώνεται ότι η Λιβύη αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρότατο πρόβλημα ηλεκτροδότησης, με πολύωρες διακοπές ρεύματος που παραλύουν την οικονομική και επιχειρηματική ζωή της χώρας.

Κατά το εννεάμηνο της φετινής χρήσης, ο κύκλος εργασιών του τομέα ενεργειακών έργων – ΜΕΤΚΑ υποχώρησε κατά 50% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε 101,6 εκατ. ευρώ έναντι 212,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, η χαμηλή αυτή απόδοση οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και στο γεγονός ότι μια σειρά από έργα και νέες συμβάσεις καθυστέρησαν να υλοποιηθούν και να υπογραφούν. Ωστόσο, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και ακόμα περισσότερο το 2021 προβλέπεται να αυξηθεί τόσο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο όσο και ο ρυθμός εκτέλεσης υφιστάμενων συμβάσεων. Σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί, το 2021 αναμένεται η ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπολοίπου κατά περίπου 1 δισ. ευρώ κι ενώ ήδη το υφιστάμενο υπόλοιπο προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή