Ακίνητα: Εντός της αγοράς κινούνται οι τιμές εκποίησής τους

Ακίνητα: Εντός της αγοράς κινούνται οι τιμές εκποίησής τους

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως άλλο ένα «κανάλι» πώλησης ακινήτων αντιμετωπίζουν στην αγορά ακινήτων πρωτοβουλίες όπως αυτή της doValue με την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας Altamira Properties. Οι αρχικές αντιδράσεις είναι ψύχραιμες καθώς, παρά τον τεράστιο όγκο των ακινήτων που θα κληθεί να διαχειριστεί η συγκεκριμένη πλατφόρμα, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί εν μια νυκτί, προκειμένου να μην «πλημμυρίσει» με ακίνητα η αγορά.

Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται από τις πρώτες καταχωρίσεις στην πλατφόρμα, οι προτεινόμενες τιμές πώλησης κινούνται εντός της αγοράς και δεν επιχειρείται κάποια εσκεμμένη υποτίμηση ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της πώλησης, κάτι που θα ασκούσε γενικευμένη πίεση στις αξίες όλης της κτηματαγοράς. Για παράδειγμα, στην πλατφόρμα μπορεί να βρει κανείς προς πώληση μια μεζονέτα 161 τ.μ. στην καρδιά της Πλάκας. Με έτος κατασκευής το 1970 και παροχές όπως θέα στον βράχο της Ακρόπολης, χτιστό τζάκι, ξύλινα πατώματα, δύο μεγάλα υπνοδωμάτια και αποκλειστική χρήση της ταράτσας, η τιμή πώλησης διαμορφώνεται σε 600.000 ευρώ, δηλαδή 3.725 ευρώ/τ.μ., που θεωρείται φυσιολογική. Αντίστοιχα, στην περιοχή της Ηλιούπολης πωλείται οροφοδιαμέρισμα 131 τ.μ. τετάρτου ορόφου. Το διαμέρισμα βρίσκεται στη θέση Αγία Μαρίνα και τιμολογείται στις 220.000 ευρώ, τιμή στην οποία συναντά κανείς αντίστοιχα ακίνητα στην περιοχή, τα οποία μάλιστα συνοδεύονται και από θέση στάθμευσης.

Προς το παρόν, βέβαια, η πλατφόρμα δεν διαθέτει πολλά ακίνητα και μάλιστα αρκετά εξ αυτών προβάλλονται ενόψει του πλειστηριασμού τους. Δεν έχουν, δηλαδή, περιέλθει στην κατοχή της doValue ακόμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις φορέων της αγοράς ακινήτων, η λειτουργία τέτοιων πλατφορμών προώθησης ακινήτων δεν πρόκειται να έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά σε επίπεδο τιμών. Αυτό θα συνέβαινε, βέβαια, αν η διάθεση των ακινήτων ήταν μαζική και εφόσον υιοθετούνταν μια επιθετική τιμολογιακή πολιτική, κάτι που δεν φαίνεται πως είναι η πρόθεση των εταιρειών διαχείρισης.

Οπως τονίζει στην «Κ» ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος της Ενωσης Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, «οι τιμές των ακινήτων θα υποστούν διόρθωση τους επόμενους μήνες, ωστόσο αυτό θα συμβεί εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία και συνεπώς και στην κτηματαγορά και όχι της διάθεσης περισσότερων ακινήτων προς πώληση. Στη συνέχεια και εφόσον ολοκληρωθεί και αυτός ο κύκλος και η οικονομία επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά, ενδεχομένως η προσφορά περισσότερων ακινήτων να λειτουργήσει ως παράγοντας επιβράδυνσης της ανάκαμψης των τιμών παρά ως παράγοντας νέων διορθώσεων των αξιών», καταλήγει ο κ. Ποταμιάνος.

Αυτό που φαίνεται από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχετικών πλατφορμών είναι ότι έχει γίνει προεργασία και μια σωστή εκτίμηση της αγοραίας αξίας των προς διάθεση ακινήτων, κάτι που σημαίνει ότι η αγορά θα παραμείνει αλώβητη σε πρώτη φάση. 

Πάντως, ο όγκος των ακινήτων είναι τόσο μεγάλος, ώστε λίγοι είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η ύπαρξη μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τουλάχιστον με την παρούσα μορφή της, είναι αρκετή για να προωθηθούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο και σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν νέα, καινοτόμα εργαλεία προώθησης και ασφαλώς και η συνεργασία με μεσιτικά γραφεία. 
 
 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή