Κέρδη για 13η στη σειρά συνεδρίαση κατέγραψε το Χ.Α.

Κέρδη για 13η στη σειρά συνεδρίαση κατέγραψε το Χ.Α.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε το ανοδικό του σερί, το οποίο μετράει 13 συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να χτίζει σιγά σιγά άμυνες για την κατάκτηση των 800 μονάδων και τη διάθεση των αγοραστών να συνεχίζει να δίνει σημαντικά στηρίγματα για τη διατήρηση του θετικού μομέντουμ. Οι τραπεζικές μετοχές έχουν ξεκάθαρα μπει το ραντάρ των επενδυτών, κάτι που βοηθά στη γενικότερη ώθηση του Χ.Α., όπως και πολλοί τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις εισροές στην ελληνική αγορά να δυναμώνουν τις αντιστάσεις της κόντρα στις ενδοσυνεδριακές πιέσεις.

Στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα βρίσκεται η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., με τις αποφάσεις γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης να θεωρούνται κρίσιμες για τη διαμόρφωση του κλίματος έως το τέλος του έτους και τις αρχές του 2021. Η ψήφος εμπιστοσύνης, πάντως, που δείχνουν παλιοί και νέοι επενδυτές στα ελληνικά assets καταγράφεται ως σημαντική νίκη σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτος για την ελληνική οικονομία.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,55% στις 791,17 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,21 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, καθώς ο Γ.Δ. βρίσκεται πάνω από τον κινούμενο μέσο όρο 20 ημερών (719 μονάδες), ενώ πρώτο σημείο στήριξης είναι οι 760 και δεύτερο οι 750 μονάδες, με σημεία αντίστασης τις 800 και 820 μονάδες. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,56% στις 1.894,67 μονάδες, ενώ απώλειες 0,13%, στις 1.069,24 μονάδες, σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε τις καλές επιδόσεις, υπεραποδίδοντας και κλείνοντας στο +2,17% και στις 494,88 μονάδες.

Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου που δείχνουν προς ύφεση άνω του 10% φέτος, το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να αλλάξει ρότα μετά τις επιδόσεις ρεκόρ τόσο του Γενικού Δείκτη όσο και του δείκτη των τραπεζών που κατέγραψε τον Νοέμβριο, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Το θετικό μομέντουμ όμως συνεχίζεται με τη νηοπομπή των συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων.

Η εξήγηση, όπως σημειώνει, είναι συνυφασμένη με την αλλαγή στάσης των διεθνών κεφαλαίων απέναντι στο αναδυόμενο ελληνικό χρηματιστήριο, που ενσωματώνεται πλέον στα ραντάρ των διαχειριστών οι οποίοι επί ένα χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο κατέγραφαν αρνητικές ροές, απο/επένδυαν δηλαδή από τη χώρα μας. Τώρα όμως το υποτιμημένο ακόμη ελληνικό χρηματιστήριο αντιμετωπίζεται με θετική διάθεση, ενώ τα τριμηνιαία αποτελέσματα των τραπεζών ικανοποίησαν καθώς συνεχίζεται η εξυγίανση από τα κόκκινα δάνεια και εκτιμάται πως είναι εφικτή η διαχείριση των νέων ΝPES που θα προκύψουν μετά τη λήξη των μορατόριουμ.

Ετσι, οι ροές των ξένων κεφαλαίων επικεντρώνονται στις τραπεζικές μετοχές, που παρά τη βραχυχρόνια υπεραπόδοσή τους συνεχίζουν την ανοδική τους κίνηση με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις για την καταγραφή κερδών, με τις 800 μονάδες του Γενικού Δείκτη να αποτελούν το επόμενο σοβαρό όριο αντίστασης για αναμέτρηση των πωλητών με τους αγοραστές.

Οι απειλές στο διεθνές περιβάλλον, ωστόσο, είναι σημαντικές και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να διαταράξουν την ευφορία των αγορών (Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., Brexit), όπως προειδοποιεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή