Άνοδος με άλμα των τραπεζών

Άνοδος με άλμα των τραπεζών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το σχεδόν -2% το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει με αξιοπρεπή κέρδη, ξεφεύγοντας από τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις που ασκήθηκαν, τη στιγμή μάλιστα που οι φόβοι για Brexit χωρίς συμφωνία και η αβεβαιότητα για το πακέτο δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ ταρακουνούσαν τις διεθνείς αγορές. Αν και η συνεδρίαση άρχισε πτωτικά, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η υγιής διόρθωση που ξεκίνησε την Πέμπτη θα έχει και συνέχεια, κάτι που φυσικά δεν ακύρωνε το ανοδικό μομέντουμ, το «αναγεννημένο» Χ.Α. ήλθε να τους διαψεύσει, και το σήμα έδωσαν οι τραπεζικές μετοχές. Το διάστημα που ο Γενικός Δείκτης κινούνταν πτωτικά, ο τζίρος ήταν υποτονικός και ανερχόταν στα περίπου 40 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 15.00, οπότε ξεκίνησε η «στροφή» του Χ.Α. Στη συνέχεια, η συναλλακτική δραστηριότητα ενισχύθηκε έντονα κλείνοντας πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ (χάρη και στα πακέτα των Ελλάκτωρ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή). Αυτό δείχνει πως τα διορθωτικά περιθώρια του Γενικού Δείκτη τοποθετούνται στην παρούσα φάση στις 760 μονάδες, με την καθοδική τους διάσπαση την Παρασκευή να δίνει «σινιάλο» στους αγοραστές.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,61% στις 779,04 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 153,25 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,61% στις 1.864,89 μονάδες, στο +0,51% και στις 1.057,94 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άλμα 4,72% στις 493,29 μονάδες. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 0,75%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης 4,91%.

Για τους έχοντες μνήμη και χρηματιστηριακή εμπειρία, τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας φέρνουν αναμνήσεις από την ένδοξη ανοδική αγορά του 1999, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Το σερί των ανοδικών συνεδριάσεων σταμάτησε στο 14, όμως η ψυχολογία έχει αλλάξει για τα καλά πια στη λεωφόρο Αθηνών.

Διορθώσεις τιμών έπειτα από έντονες ανοδικές κινήσεις, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα απαιτούσαν χρόνο για την απορρόφηση των γρήγορων κερδών, ολοκληρώνονται σε βάθος δύο συνεδριάσεων. Για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν δίδεται η ευκαιρία στους πωλητές να επανατοποθετηθούν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, ενώ η αγορά έχει δείξει ότι μπορεί να κοντράρει και την τάση από το εξωτερικό, εάν χρειαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή