Με άνοδο και υψηλό τζίρο ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο

Με άνοδο και υψηλό τζίρο ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και μακριά από τα υψηλά ημέρας και τις 800 μονάδες –ένα επίπεδο που αποδεικνύεται ισχυρό «οχυρό»– το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε και στην αρχή της νέας εβδομάδας την ανοδική του πορεία, υπεραποδίδοντας μάλιστα έναντι των περισσότερων διεθνών αγορών. Σημειώνεται πως η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι η τελευταία πλήρης πριν από τις αργίες λόγω των εορτών, ενώ στο φινάλε της, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, λήγουν οι σειρές παραγώγων του τρέχοντος μήνα. Οι τραπεζικές μετοχές είχαν και πάλι τα ηνία της ανόδου, με τους αγοραστές να κυριαρχούν από την αρχή έως το τέλος της συνεδρίασης, ενώ δεν έλειψαν επιλεκτικές τοποθετήσεις και σε πολλούς τίτλους της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η bull market στην οποία βρίσκεται το Χ.Α. εδώ και λίγες εβδομάδες παραμένει ανέπαφη, αυξάνοντας τις προσδοκίες για ένα καλό κλείσιμο του έτους. Σημειώνεται πως πριν από λίγο καιρό, μόλις στα τέλη Οκτωβρίου, το Χ.Α. αποτελούσε την αγορά με τις μεγαλύτερες απώλειες από τις αρχές του έτους (-40%) σε παγκόσμιο επίπεδο και πλέον, ενάμιση μήνα μετά, τις έχει περιορίσει κοντά στο ένα τρίτο (15%), καταγράφοντας το ισχυρότερο ράλι διεθνώς. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη της ριζικής αλλαγής της ψυχολογίας των επενδυτών απέναντι στην ελληνική αγορά.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,15% στις 788,02 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως τις 802,27 μονάδες (+2,98%), με το επίπεδο των 800 μονάδων να αποτελεί, όπως φαίνεται, πολύ δύσκολο να διασπαστεί ανοδικά. Ο τζίρος κινήθηκε και πάλι σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 117,85 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,11%, στις 1.885,61 μονάδες, ενώ στο +1,22% και στις 1.070,87 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι Ελλάκτωρ (+7,77%), Σαράντης (+3,11%) και με κέρδη άνω του 2% οι Coca-Cola, Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,09% στις 503,60 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +3,51%, την Eurobank στο -1,10%, την Εθνική Τράπεζα στο +4,03% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +4,30%.

Οι αγοραστές διατηρούν ακόμη το πάνω χέρι στο Χ.Α., σημειώνει η Depolas Investment, κάτι το οποίο φάνηκε ξεκάθαρα στην ενδοσυνεδριακή ανοδική επαναφορά του Γενικού Δείκτη την περασμένη Παρασκευή με κλείσιμο σε θετικό έδαφος και μάλιστα κόντρα στους ευρωπαϊκούς μετοχικούς δείκτες.

Αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, ήταν κάτι που δεν συνήθιζε να κάνει το Χ.Α., το οποίο παραδινόταν στους πωλητές μόλις αυτοί έκαναν την εμφάνισή τους, δείχνοντας «μηδέν» άμυνες. Το τοπίο έχει ξεκάθαρα αλλάξει, με τις όποιες διορθώσεις ωστόσο –όπως αυτή της περασμένης Πέμπτης– να κρίνονται υγιείς και να αποδεικνύονται εφήμερες.

Το χαμηλό της Παρασκευής (759,18 μονάδες) είναι, κατά τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, το επίπεδο εκείνο που όσο συντηρείται σε κλείσιμο η τάση παραμένει επιθετική. Μια καθοδική διάσπαση μπορεί να δώσει μεγαλύτερη διόρθωση και ανακοπή της τάσης βραχυπρόθεσμα χωρίς ακόμη ωστόσο να υπάρχουν σήματα «εξόδου» στους δείκτες του Χ.Α.

«Οσο ο Γ.Δ. κλείνει πάνω από το 759 μονάδες η τάση παραμένει επιθετική, με τις 805 μονάδες να αποτελούν κοντινή αντίσταση και τις 845 μονάδες το επόμενο πολύ σημαντικό επίπεδο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή