Επένδυση 105 εκατ. σε καινοτόμους μπαταρίες λιθίου από τη Sunlight

Επένδυση 105 εκατ. σε καινοτόμους μπαταρίες λιθίου από τη Sunlight

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο δεδομένα στηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, η συγχρηματοδοτούμενη επένδυση, ύψους 105,26 εκατ. ευρώ, της Sunlight στον τομέα της έρευνας και παραγωγής καινοτόμων μπαταριών λιθίου. Πρώτον, στο γεγονός ότι η αξία της αγοράς μπαταριών υπολογίζεται ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα αγγίξει τα 250 δισ. ευρώ το 2025. Δεύτερον, στην ανυπαρξία σημαντικών καινοτόμων εφαρμογών μπαταριών λιθίου που δεν προορίζονται για αυτοκίνητα. Οπως έγινε γνωστό προχθες σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, η Sunlight, εταιρεία μέλος του ομίλου Olympia, εστιάζει την προσοχή της στην έρευνα και ανάπτυξη μπαταριών λιθίου που θα χρησιμοποιούνται στα αυτοματοποιημένα οχήματα, στα ηλεκτρικά λεωφορεία πόλεων, στη ναυτιλία και στα έξυπνα συστήματα αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Λάμπρος Μπίσαλας, έως σήμερα, η ανάπτυξη των μπαταριών λιθίου έχει επικεντρωθεί στη χρήση τους από την αυτοκινητοβιομηχανία, όπου απαιτούνται γρήγοροι χρόνοι φόρτισης και σημαντική αυτονομία. Ταυτόχρονα όμως, οι μπαταρίες λιθίου για αυτοκίνητα διαθέτουν και μικρό αριθμό κύκλων φόρτισης, ο οποίος δεν ξεπερνάει τους 800. 
Στον αντίποδα, οι μπαταρίες όπου εστιάζει η Sunlight, και απευθύνονται σε βιομηχανικές εφαρμογές, θα διαθέτουν έως και 7.000 κύκλους επαναφόρτισης. Αυτό είναι το υπόβαθρο στο οποίο στηρίζεται η επένδυση της εταιρείας, που σχεδιάζει τη δημιουργία κέντρου έρευνας και ανάπτυξης αλλά και πιλοτικής μονάδας παραγωγής έως το 2025.

«Η επένδυση αυτή που υλοποιούμε δεν εστιάζει στο πότε θα πάρουμε τα κεφάλαιά μας πίσω, αλλά στην τεχνολογική εξέλιξη της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή επενδύουμε στις τεχνολογίες λιθίου, που παρουσιάζουν τεράστιες προοπτικές, με στόχο να είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε καθετοποιημένη παραγωγή και να αναπτύξουμε προϊόντα που θα κάνουν τη διαφορά στην αγορά. Οι μπαταρίες λιθίου εμφανίζουν πολύ μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης στη Sunlight», σημείωσε ο κ. Μπίσαλας, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ». Για τον σκοπό αυτό, η Sunlight κατασκευάζει ερευνητικό κέντρο που θα βρίσκεται στην έδρα της εταιρείας στην Κηφισιά και θα ενισχύσει το υφιστάμενο κέντρο έρευνας στη Ξάνθη.

Από τα 105,26 εκατ. ευρώ της επένδυσης, τα 49,9 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020, με την εταιρεία να συμμετέχει στο «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Καινοτομίας Μπαταριών» (EuBatIn). Τα υπόλοιπα 55,26 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν τα ίδια κεφάλαια που θα τοποθετήσει η Sunlight.

Το έργο αναμένεται να ενταχθεί σε καθεστώς ενίσχυσης, αφότου εξασφαλίσει την απαιτούμενη έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κοινοποίησής του (στην εν λόγω διεύθυνση). Για να εξασφαλιστεί η επιχορήγησή του, ελήφθη υπόψη ο καινοτόμος χαρακτήρας του έργου στην αποθήκευση ενέργειας και ο φιλικός στο περιβάλλον χαρακτήρας του.

Η επένδυση θα δημιουργήσει 800 έως 1.500 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ θα απασχοληθούν άμεσα 200 άτομα στην Ελλάδα και 30 εργαζόμενοι στις θυγατρικές της Sunlight σε Γερμανία, Ιταλία και Αμερική. Πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας θα καλυφθούν από επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου, ενώ προβλέπεται και η συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η Sunlight είναι η μοναδική ελληνική συμμετοχή στο «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Καινοτομίας Μπαταριών», όπου το «παρών» δίνουν 46 εταιρείες μπαταριών (π.χ. Northvolt) από 12 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων Ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων (π.χ. BMW, Fiat, Tesla Europe).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή