Αυξημένο ενδιαφέρον για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων το 2021

Αυξημένο ενδιαφέρον για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων το 2021

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική επιστροφή των εκδόσεων ομολόγων από τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες αναμένεται το 2021, μετά τη μείωση της κινητικότητας που προκάλεσε φέτος η πανδημία, ενώ οι καλές επιδόσεις των κρατικών ομολόγων αναμένεται να συνεχιστούν λόγω της στήριξης από την ΕΚΤ. Αυτά ήταν τα συμπεράσματα από το πάνελ του συνεδρίου της Capital Link για τις επενδυτικές ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς ομολόγων. Η πανδημία αποτέλεσε μία σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα, όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, εξηγώντας την εντυπωσιακή πορεία των ελληνικών ομολόγων φέτος, χάρη και στα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Η Ελλάδα ήταν από τις πολύ λίγες χώρες που δεν αύξησαν σημαντικά τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες, όπως τόνισε, ενώ τα ελληνικά spreads έχουν σημειώσει φέτος τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην Ευρωζώνη. Αυτό οφείλεται ολοκληρωτικά στην ΕΚΤ και στο πρόγραμμα PEPP και στόχος του ΟΔΔΗΧ το 2021 είναι να εκμεταλλευτεί αυτό το «δώρο» έτσι ώστε να χτίσει την καμπύλη ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου. 

Σημαντικό «ριμπάουντ» των εκδόσεων χρέους τόσο από τις ελληνικές εταιρείες όσο και από τις τράπεζες αναμένει η Goldman Sachs. Οπως τόνισε ο Δημήτρης Κοφίτσας, εκτελεστικός διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής της Goldman Sachs, φέτος δεν είδαμε πολλές εκδόσεις εταιρικού χρέους και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης δεν ήταν υψηλές, ενώ πολλές ελληνικές εταιρείες λόγω της χαμηλής αξιολόγησης δεν είχαν τη στήριξη των προγραμμάτων της ΕΚΤ. Ωστόσο εκτιμά πως το 2021 οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει, και θα μπορούν, να βγουν στην «επίθεση» και να εκδώσουν ομόλογα.

Οι περισσότερες ελληνικές εισηγμένες, όπως και τα ΕΛΠΕ, ήταν πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες λόγω και του έντονα κινητικού 2019, ενώ από τις πρώτες εβδομάδες της κρίσης έλαβαν σημαντική στήριξη από τις ελληνικές τράπεζες, σημείωσε από την πλευρά του ο Βασίλης Τσάιτας, διευθυντής επενδυτικών σχέσεων των ΕΛΠΕ. Αν και οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, η αγορά έδειξε την εμπιστοσύνη της στα ΕΛΠΕ, όπως τόνισε, αναφερόμενος στην επιτυχημένη συναλλαγή στην οποία προχώρησε ο όμιλος τον Οκτώβριο για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή της Κοζάνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή