ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

150 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν σε ελληνικές startups το 2020

150 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν σε ελληνικές startups το 2020

Λιγότερα κεφάλαια σε σχέση με πέρυσι κατευθύνθηκαν στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις κατά τη φετινή χρονιά, με εταιρείες όπως η κυπριακή Omilia αλλά και η Skroutz να προσελκύουν –στην ώριμη πλέον φάση τους– τα υψηλότερα κεφάλαια από τους επενδυτές. Λίγο πριν από την εκπνοή του 2020, έτος κατά το οποίο έκανε την εμφάνισή του ο κορωνοϊός, κλονίζοντας την παγκόσμια οικονομία, 10 νεοφυείς εταιρείες άντλησαν το 77% των συνολικών κεφαλαίων που δόθηκαν φέτος από επενδυτικά κεφάλαια του Equifund (innovation window, early stage window) καθώς και από άλλους επενδυτές. 

Το 2020, 115 εκατ. ευρώ, από τα περίπου 150 εκατ. ευρώ που διοχετεύθηκαν συνολικά σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, κατευθύνθηκαν σε 10 εταιρείες, τρεις από τις οποίες άντλησαν περίπου το 50% των συνολικών κεφαλαίων. Πέρυσι διοχετεύθηκαν συνολικά περίπου 190 εκατ., από τα οποία 150 εκατ. κατευθύνθηκαν σε 10 εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η είσοδος του private equity Hedosophia ως στρατηγικού επενδυτή της Viva Wallet, με αύξηση κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία παραθέτει η φετινή έκθεση του Found.ation και του EIT Digital (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας), που συντάχθηκε με την υποστήριξη του επενδυτικού κεφαλαίου Velocity.Partners. Στις πρώτες θέσεις της λίστας ξεχωρίζουν η επένδυση που πραγματοποίησε στη Skroutz το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital, η οποία όμως δεν έχει ανακοινωθεί, και η ύψους 17,4 εκατ. ευρώ επένδυση της Grafton Capital στην εταιρεία τεχνολογίας Omilia. Την τρίτη θέση της λίστας καταλαμβάνει η TileDB αντλώντας 12,5 εκατ. και έπεται η Netdata, η οποία φέτος εξασφάλισε χρηματοδότηση 12,2 εκατ. από διεθνείς επενδυτές. 

Παρότι οι συνολικές χρηματοδοτήσεις κινήθηκαν σε χαμηλότερα νούμερα σε σύγκριση με πέρυσι λόγω της πανδημίας, η χρηματοδότηση των εταιρειών από το Equifund κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 34 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν σε 30 startups μέσω του Equifund, όταν πέρυσι δόθηκε το ίδιο ποσό σε 48 εταιρείες, ανεβάζοντας έτσι το σύνολο των χρημάτων που έχουν επενδυθεί από το 2017 έως και σήμερα στα 92 εκατ. Επίσης, για κάθε 1 ευρώ που λαμβάνεται από επενδυτικά κεφάλαια του Equifund, οι νεοσύστατες εταιρείες αντλούν 2,4 ευρώ επιπλέον από άλλους επενδυτές μέσα στο 2020. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2020 υπήρξε μια χρονιά μεγάλων εξαγορών, με αυτές της Instashop αλλά και της Softomotive να θεωρούνται οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στο ευρύτερο οικοσύστημα των startups. 

Κεντρική Μακεδονία

Στο μεταξύ, χθες η Venture Stories Partners ΑΕΔΑΚΕΣ ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Tecs Capital Fund, του πρώτου αμοιβαίου κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών που έχει ως περιοχή αναφοράς τη Θεσσαλονίκη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Το νέο επενδυτικό κεφάλαιο θα εστιάζει σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αξιοποιούν τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης για την ανάπτυξη λύσεων λογισμικού, ενώ θα προχωρεί σε επενδύσεις 100.000-450.000 ευρώ.