Συμψηφισμός clawback με δαπάνες έρευνας

Συμψηφισμός clawback με δαπάνες έρευνας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνητρο για περαιτέρω επενδύσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας θα δώσει ο συμψηφισμός του clawback (μέτρο έμμεσης φορολογίας) με τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης αλλά και όσες αφορούν παραγωγικές επενδύσεις. Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα (ΦΕΚ 5863/Β/31-12-2020), το ποσό του συμψηφισμού για τις δαπάνες που αφορούν τη χρήση του 2020 ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, έναντι 50 εκατ. ευρώ που ίσχυε για τις δαπάνες του δευτέρου εξαμήνου του 2019. Το ποσό των 100 εκατ. θα κατανεμηθεί στις δύο κατηγορίες δαπανών ως εξής: ο προϋπολογισμός που αφορά τις δαπάνες έργων έρευνας και ανάπτυξης ανέρχεται στο 50% του συνολικού ποσού συμψηφισμού, ενώ στο 50% του συνολικού ποσού συμψηφισμού διαμορφώνεται αντίστοιχα και ο προϋπολογισμός που αφορά τις δαπάνες επενδυτικών σχεδίων. 

Παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας έχουν αποτιμήσει θετικά τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, αφού τα τελευταία χρόνια το clawback που καλούνται να αποδώσουν στο κράτος κινείται σε ανοδική πορεία. Προσφάτως ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι για το 2020 οι εταιρείες θα κληθούν να επιστρέψουν στο Δημόσιο πάνω από 2 δισ. ευρώ σε clawback και rebate, όταν το 2019 το ποσό αυτό ανήλθε στο 1,8 δισ. ευρώ. Επίσης, με τη σειρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, στο πλαίσιο του 31ου ετήσιου συνεδρίου Greek Economic Summit του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι ο συμψηφισμός του εν λόγω μέτρου ύψους 100 εκατ. ευρώ θα μπορεί να «ξεκλειδώσει» επενδύσεις άνω των 200-220 εκατ. ευρώ. 
Προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στις διαδικασίες του συμψηφισμού είναι η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα των ΚΑΚ ή των φαρμακευτικών εταιρειών, η εμπρόθεσμη καταβολή του rebate από το 2020 και μετά, αλλά και η ρύθμιση για την καταβολή του clawback και του rebate προηγούμενων ετών, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή