Αρχίζουν τα έργα στον Σκορπιό

Αρχίζουν τα έργα στον Σκορπιό

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για τη μετατροπή του νησιού Σκορπιός σε υψηλών προδιαγραφών τουριστικό προορισμό σηματοδοτεί η κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση, που συνυπέγραψαν, λίγο πριν εκπνεύσει το 2020, οι υπουργοί Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας, επιτρέπει να ξεκινήσει το κυρίως μέρος της επένδυσης 165 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτήσει με ίδια κεφάλαια ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης του νησιού Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Εως σήμερα στο νησί, που πούλησε το 2013 η εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση, Αθηνά, στον Ρώσο μεγιστάνα, έχουν πραγματοποιηθεί πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες, όπως εκχερσώσεις. Μετά τη δημοσίευση στις 11 Ιανουαρίου της ΚΥΑ στο Δ΄ Τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, θα ξεκινήσει, μέσω της εταιρείας «Μυκήναι», η μεταμόρφωση του νησιού με ορίζοντα ολοκλήρωσης των εργασιών το καλοκαίρι του 2024.

Η ΚΥΑ, για την έγκριση χωροθέτησης του επενδυτικού σχεδίου «Κατασκευή και λειτουργία τουριστικής μονάδας VIP Exclusive Club», προβλέπει μέγιστη δόμηση 21.547 τ.μ., από τα οποία περίπου 4.000 τ.μ. αφορούν τα προς ανακαίνιση υφιστάμενα κτίσματα και 17.552 τ.μ. νέα κτίσματα. Τα έργα θα υλοποιηθούν σε εννέα κτιριακές ενότητες, από τις οποίες η πρώτη περιλαμβάνει την περίφημη ροζ βίλα όπου συνήθιζε να μένει ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ένα υφιστάμενο διώροφο κτίριο 365 τ.μ. με χρήση τουριστικού καταλύματος που διατηρείται. Οπως και το βασικό τουριστικό συγκρότημα δόμησης 9,4 χιλ. τ.μ. που θα αποτελείται από την κύρια κατοικία (Master Suite), δύο πανταχόθεν ελεύθερες μεγάλες βίλες (VIP1, VIP2) και βίλες μεσαίου μεγέθους (VIP3, VIP4, Guest Pavilion 1,2). Η δεύτερη ενότητα είναι επιφάνειας 10,2 στρεμμάτων, όπου θα κατασκευαστούν τέσσερις ανεξάρτητες βίλες (VIP5, VIP6, VIP7 και VIP8) συνολικής δόμησης 1.320 τ.μ.

Προβλέπεται, ακόμη, η υλοποίηση συγκροτήματος αθλητικών εγκαταστάσεων και πολιτισμού, συνολικής δόμησης 4.000 τ.μ., όπως και εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων ανατολικής παραλίας, «με ειδική χρήση που δεν μεταβάλλει τον γενικό προορισμό του ακινήτου» και συνολική δόμηση 403,5 τ.μ. Στην πέμπτη ενότητα θα αναπτυχθεί η βίλα του διευθυντή-διαχειριστή του Σκορπιού και χώρος αναμονής (lounge) ελικοδρομίου, συνολικής δόμησης 340 τ.μ. Στο master plan, που συνοδεύει την ΚΥΑ, τη θέση τους καταλαμβάνουν το κτίριο προσωπικού και εγκαταστάσεις βοηθητικών υποδομών που υφίστανται ήδη και δύνανται να ανακαινιστούν, όπως και ένα νέο διώροφο κτίριο με χρήση κατοικίας για τους εργαζομένους στο νησί. Οι τρεις τελευταίες ενότητες προβλέπουν την ανάπτυξη δύο νέων κτιρίων, όπου θα φιλοξενούνται άλογα, και θα διαθέτουν χρήση τουριστικού καταλύματος, όπως κι ενός αμφιθεάτρου φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η ΚΥΑ προβλέπει και τα επιμέρους έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν, περιλαμβάνοντας την αναβάθμιση σε ελικοδρόμιο του υφιστάμενου πεδίου προσγείωσης, τη χωροθέτηση εγκατάστασης νέων θερμοκηπίων και την υλοποίηση μικρών προσαρμογών και βελτιώσεων στη χάραξη και τις συνδέσεις του υφιστάμενου οδικού δικτύου. Με το Ριμπολόβλεφ να επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του πρότζεκτ, προβλέπεται η υλοποίηση οκτώ εγκαταστάσεων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, τριών μονάδων αφαλάτωσης, χώρων στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων και δικτύου υπεδάφιας διάθεσης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή