Απώλειες 35 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις

Απώλειες 35 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 35 δισ. ευρώ πλησιάζουν οι απώλειες σε έσοδα που είχε το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων –και όχι μόνο όσες τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κυβερνητική εντολή– το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020. Οι απώλειες αναμένεται να είναι ακόμη πιο αυξημένες το τέταρτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση τουλάχιστον με το πρώτο και το τρίτο, λόγω του νέου lockdown, σε μια περίοδο μάλιστα που χαρακτηρίζεται παραδοσιακά από αυξημένη κατανάλωση.

Στα στοιχεία, άλλωστε, που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και περιλαμβάνουν την εξέλιξη του τζίρου για τον μήνα Νοέμβριο αποτυπώνεται το νέο σοκ που προκάλεσε το δεύτερο lockdown στην αγορά και ειδικά στους κλάδους του λιανεμπορίου και της εστίασης, έστω και αν τα στοιχεία αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και υποβάλλουν τις σχετικές πληροφορίες σε μηνιαία βάση. 

Το μεν λιανεμπόριο, που τέθηκε σε αναστολή λειτουργίας από τις 7 Νοεμβρίου, είδε τον τζίρο μειωμένο τον Νοέμβριο του 2020 κατά 38,5% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019, η δε εστίαση, που τέθηκε σε αναστολή λειτουργίας και έτσι παραμένει από τις 3 Νοεμβρίου, είχε τον τζίρο κατά 54,1% μειωμένο τον Νοέμβριο του 2020 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι επιχειρήσεις στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, και όχι μόνο αυτές που τέθηκαν σε αναστολή, είχαν κύκλο εργασιών τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020 193,84 δισ. ευρώ, έναντι 228,68 δισ. ευρώ τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, διαφορά δηλαδή 34,84 δισ. ευρώ. Ειδικά το τρίτο τρίμηνο του 2020, ο συνολικός κύκλος εργασιών ήταν 69,80 δισ. ευρώ έναντι 82,91 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2019, μικρότερος δηλαδή κατά 15,8%. Η μείωση αυτή είναι σημαντική όχι μόνο διότι διαπιστώνεται μια «τρύπα» 13,11 δισ. ευρώ, αλλά διότι δείχνει τη διάρκεια των επιπτώσεων στην οικονομία και στις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι στο τρίτο τρίμηνο υπήρχαν σε ισχύ μόνο κάποια τοπικά lockdowns και αυτά όχι μεγάλης διάρκειας.

Επιπλέον, η υποχώρηση του τζίρου κατά το τρίτο αυτό τρίμηνο ήταν μεγάλη όχι μόνο στον κλάδο των καταλυμάτων – εστίασης (κατά 50,4% υποχώρηση σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2019) που οφείλεται στη δραματική μείωση του τουρισμού, αλλά και σε κλάδους όπως αυτός της μεταποίησης με υποχώρηση τζίρου κατά 12,8% ή κατά 2,1 δισ. ευρώ.

Τον Νοέμβριο, όταν τέθηκε σε ισχύ το δεύτερο γενικό lockdown του 2020, οι απώλειες για το σύνολο των επιχειρήσεων (που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών στοιχείων) ήταν 1,61 δισ. ευρώ, με το ισχυρότερο πλήγμα να δέχονται οι κλάδοι των τεχνών – ψυχαγωγίας (65,1% η κάμψη του τζίρου σε ετήσια βάση) και των καταλυμάτων – εστίασης (58,1% η μείωση του κύκλου εργασιών). Οι απώλειες για τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις που έκλεισαν ήταν 249 εκατ. ευρώ, ενώ για την εστίαση 57 εκατ. ευρώ. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020 το μεν λιανεμπόριο (πάντα σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία) έχει χάσει περί τα 880 εκατ. ευρώ, η δε εστίαση 476 εκατ. ευρώ.

Για το σύνολο των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι απώλειες σε τζίρο στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020 ήταν 31,44 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή