ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Στα ύψη οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος το γ΄ τρίμηνο του 2020

Στα ύψη οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος το γ΄ τρίμηνο του 2020

Τρεις φορές υψηλότερα από τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά διαμορφώθηκαν οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Αγοράς Ενέργειας της DG Energy της Ε.Ε. (Ιανουάριος 2021). Οι διαφοροποιήσεις που εμφανίζουν οι τιμές στις επιμέρους αγορές της Ε.Ε., όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης, είναι αποτέλεσμα αφενός του ανταγωνισμού και αφετέρου του μείγματος καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή. 

Αγορές όπου λειτουργεί ο ανταγωνισμός εμφανίζουν τις χαμηλότερες τιμές, ενώ παράλληλα σε αγορές όπου ο άνθρακας εξακολουθεί να συμμετέχει με μεγάλο ποσοστό στο μείγμα καυσίμου οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της αμέσως προηγούμενης χρονιάς. Η Ελλάδα συμβαίνει να έχει περιορισμένο ανταγωνισμό και διασυνδέσεις, και να εξακολουθεί να καίει λιγνίτη, αν και σε μικρότερα ποσοστά, οπότε δικαιωματικά θα μπορούσε να πει ότι βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών με τις υψηλότερες χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος.

Ειδικότερα, η τιμή του συστήματος στο Nord Pool, με το οποίο είναι διασυνδεδεμένες οι αγορές των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά (Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες Βαλτικής) κινήθηκε το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου περίπου στα 16 ευρώ/ΜWh, ενώ η Ιταλία και η Ελλάδα βρέθηκαν για άλλη μία φορά στο άλλο άκρο, καταγράφοντας τιμές τρεις φορές υψηλότερες και συγκεκριμένα η Ιταλία στα 42,5 ευρώ MWh και η Ελλάδα στα 44,6 ευρώ/MWh. 

Υψηλές τιμές, γύρω στα 40 ευρώ/MWh, παρατηρούνται και στις αγορές των Βαλκανίων, όπου επίσης ο ανταγωνισμός είναι περιορισμένος, ενώ στην Πολωνία η τιμή έφτασε τα 51,7 ευρώ/MWh, εξέλιξη που συνδέεται κυρίως με τη συμμετοχή του άνθρακα στο μείγμα καυσίμου σε ποσοστό 75%. Το αυξανόμενο κόστος άνθρακα έχει διογκώσει τις τιμές στα κράτη-μέλη με σημαντική παρουσία άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ρουμανία είδαν τις τιμές χονδρικής τους να αυξάνονται την περίοδο 2019-2020 σε σύγκριση με το διάστημα 2017-2018 όταν οι τιμές του CO2 ήταν πολύ χαμηλότερες. Ακόμη και η Γερμανία παρουσίασε σχετική άνοδο παρά τη συνεχή αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο γερμανικό δίκτυο, καθώς το 2020 έφτασε σχεδόν το 50%.

Γενικότερα οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους συνέχισαν να ανακάμπτουν έπειτα από τα χαμηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί την περίοδο Απριλίου – Μαΐου καθώς η άρση των μέτρων σκληρού lockdown και η χαλάρωση των περιορισμών στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα οδήγησαν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο σε επίπεδα προ πανδημίας. Οι τιμές, κατά μέσον όρο, κυμάνθηκαν το τρίτο τρίμηνο στα 34 ευρώ/MWh, δηλαδή κατά 15% χαμηλότερες από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.