Ενισχύθηκαν κατά 2,09 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου

Ενισχύθηκαν κατά 2,09 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 2,09 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία διαμορφώνονται πλέον πάνω από τα 34 δισ. ευρώ, μέσω της νέας ανταλλαγής κρατικών ομολόγων που προχώρησε με την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, οι οποίες με τη σειρά τους σημείωσαν κέρδη και ενίσχυσαν έτσι περαιτέρω τα κεφάλαιά τους. Σημειώνεται πως η εν λόγω κίνηση δεν αλλάζει τους στόχους της εκδοτικής δραστηριότητας του ΟΔΔΗΧ για φέτος, η οποία τοποθετείται στα 8-12 δισ. ευρώ, ούτε τα σχέδια για την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν κριθεί κατάλληλο, με βάση το κλίμα και τις διαθέσεις των επενδυτών. Αντίθετα, ενισχύει τα σχέδια της Ελλάδας για τις προσεχείς «εξόδους», αφού στέλνει ένα ισχυρό σήμα στους επενδυτές ότι το ελληνικό Δημόσιο ήδη καλύπτει όλες τις ανάγκες χρηματοδότησης που έχει για τα επόμενα 2 με 2,5 χρόνια.

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο διαχείρισης του δημοσίου χρέους, ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε σε ανταλλαγή ομολόγων με τις δύο συστημικές τράπεζες, με το re-opening του 30ετούς ομολόγου λήξης Μαρτίου 2050 καθώς και το «άνοιγμα» διαφόρων άλλων εκδόσεων ομολόγων διάρκειας 7 έως 22 ετών, μεταξύ των οποίων τα 7ετή, τα 10ετή και τα 15ετή ομόλογα που εκδόθηκαν το προηγούμενο έτος.
Συγκεκριμένα, το ελληνικό Δημόσιο επαναγόρασε κρατικά ομόλογα διαφόρων λήξεων από την Τράπεζα Πειραιώς, ονομαστικής αξίας 2,824 δισ. ευρώ, με τιμή διακανονισμού 3,5 δισ. ευρώ και συνολικού τιμήματος (μετά τους δεδουλευμένους τόκους) ύψους 3,577 δισ. ευρώ. Ως αντάλλαγμα η Πειραιώς πήρε νέα 30ετή ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ, καταβάλλοντας στο ελληνικό Δημόσιο το συνολικό ποσό των 3,553 δισ. ευρώ.

Τα νέα ομόλογα που αγόρασε η Πειραιώς από τον ΟΔΔΗΧ προήλθαν από την επαναγορά από τον οργανισμό 30ετών τίτλων που κατείχε η Εθνική Τράπεζα από το σχετικό swap του 2020, επιτοκίου 3,25% και τιμή διακανονισμού 144,80%, καταβάλλοντας στην ΕΤΕ 1,48 δισ. ευρώ. Σε αντάλλαγμα, με τη σειρά της, η Εθνική Τράπεζα πήρε σειρά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου λήξεως από το 2027 έως το 2042, μέσω του re-opening των σχετικών εκδόσεων, καταβάλλοντας το συνολικό ποσό των 3,577 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,09 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το επιτόκιο της επανέκδοσης του 30ετούς διαμορφώθηκε στο 1,35%-1,4%. Η Τράπεζα Πειραιώς εγγράφει κεφαλαιακό κέρδος 220 εκατ. ευρώ από τη συναλλαγή και ενισχύει τους κεφαλαιακούς της δείκτες κατά 50 μονάδες βάσης, ενδυναμώνοντας έτσι τον ισολογισμό της ενόψει της επιθετικής μείωσης του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων που σχεδιάζει. Η συναλλαγή της Εθνικής Τράπεζας λειτούργησε υποστηρικτικά σε αυτήν της Τράπεζας Πειραιώς με την ΕΤΕ να εγγράφει επίσης ανάλογο κέρδος.

Οπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τους τελευταίους δύο μήνες το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ, στο πλαίσιο της επίτευξης των διαχειριστικών στόχων του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, προέβησαν σε πράξεις επαναγοράς και επανέκδοσης υφιστάμενων εκδόσεων ελληνικών ομολόγων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, μειώνοντας έτσι το χρέος της γενικής κυβέρνησης κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ. Επίσης, με τις παραπάνω κινήσεις επιτεύχθηκε επέκταση της μέσης σταθμικής φυσικής διάρκειας (από περίπου 7,5 έτη σε περίπου 29,4 έτη) χρέους ονομαστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως, πλέον, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν καταγράψει κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ μέσω swap ελληνικών ομολόγων από τις αρχές του 2020 έως σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή