Νέες απώλειες στο Χρηματιστήριο, με υποτονικές συναλλαγές

Νέες απώλειες στο Χρηματιστήριο, με υποτονικές συναλλαγές

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι επενδυτές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς για μία ακόμη ημέρα επικράτησαν οι πωλητές, με τους χαμηλούς τζίρους να διατηρούνται, ενώ σε πτωτικούς ρυθμούς κινήθηκε και ο τραπεζικός δείκτης. Το εάν ο Γενικός Δείκτης θα κλείσει πάνω ή κάτω από τις 800 μονάδες αποτελεί το μόνο… ερώτημα των ημερών, καθώς όπως φαίνεται η αγορά εμφανίζει κόπωση σε αυτά τα επίπεδα και μόνο ένας νέος καταλύτης μπορεί να την ωθήσει στον απεγκλωβισμό από αυτήν τη στασιμότητα.

Τα σχόλια της Fitch για τις προοπτικές της χώρας μας αυτό το έτος, στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας η οποία θα δημοσιευθεί σήμερα αργά το βράδυ, μπορεί να δώσει κάποιους «λόγους» στο Χ.Α. για το επόμενο αποφασιστικό βήμα, αν και μια βελτίωση της βαθμολογίας της Ελλάδας δεν αναμένεται από την αγορά, με δεδομένο ότι ο οίκος ήδη δίνει το υψηλότερο rating από τους υπόλοιπους (S&P, Moody’s, DBRS), δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,50% στις 796,77 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως τις 808,84 μονάδες (+1,01%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,54 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,58% στις 1.903,70 μονάδες, ενώ με οριακά κέρδη 0,19% και στις 1.103,40 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Με απώλειες έκλεισε και ο τραπεζικός δείκτης, στο -0,89% στις 496,61 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 2,45%, την Eurobank κατά 1,36%, την Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,82%, ενώ με κέρδη 1,93% έκλεισε η Εθνική.

Η ελληνική αγορά συνεχίζει την παραμονή της πέριξ των 800 μονάδων, εμφανώς αδύναμη και με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, ιδίως αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές, όπως σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Αντιθέτως, οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να καταγράφουν νέα ή πολυετή ιστορικά υψηλά, σε ένα συνεχιζόμενο περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων και προγραμμάτων τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, με παροχή ρευστότητας τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ανησυχία εντείνεται λόγω της απόκλισης που παρουσιάζει η ελληνική αγορά σε σύγκριση με τις διεθνείς, αλλά και από τα πρόσφατα επιβαρυμένα μακροοικονομικά στοιχεία λόγω της πανδημίας.

Μεσομακροπρόθεσμα, η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική, όπως επισημαίνει, και δεν απειλείται προς το παρόν, αλλά βραχυπρόθεσμα διάφορα τεχνικά εργαλεία εμφανίζουν αδυναμία, τόσο σε δείκτες όσο και στην πλειονότητα των μετοχών, αυξάνοντας τις πιθανότητες συνέχισης της διορθωτικής κίνησης από τα πρόσφατα υψηλά. Οι 850 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη θα χρειαστούν ισχυρούς νέους καταλύτες και όγκους συναλλαγών για να διασπαστούν έγκυρα και να αλλάξουν την εικόνα. «Πάντως, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι συνέχεια της διορθωτικής κίνησης θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων», τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου.

Ευκαιρίες εντοπίζει στο Χ.Α. και η Optima Bank, εκτιμώντας πως το ράλι Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου θα επιστρέψει, για τρεις κυρίως λόγους: α) Η ελληνική οικονομία αναμένεται να σημειώσει δυνατή ανάκαμψη μετά την απομάκρυνση των ανησυχιών για την COVID-19, λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό, β) οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει αρκετά καλή πρόοδο στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους θέτοντας τα θεμέλια για μια υγιή απόδοση κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια, και γ) οι ελληνικές μετοχές έχουν επιστρέψει πλέον στο ραντάρ των ξένων επενδυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή