Στο επίκεντρο η επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων

Στο επίκεντρο η επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κριτήρια για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», που θα επιδοτεί τους τόκους των επιχειρηματικών δανείων για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από το lockdown στην οικονομία, θα τεθούν προς συζήτηση την προσεχή εβδομάδα στις τηλεδιασκέψεις που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής των θεσμών. 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί επίσης ο πτωχευτικός νόμος και η προεργασία που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών για την έγκαιρη ενεργοποίησή του, μετά και την παράταση που δόθηκε στη διαδικασία της εξυγίανσης και στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Βασικό πυλώνα του νέου πτωχευτικού νόμου αποτελεί επίσης ο φορέας πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, που θα αποκτά τα σπίτια που είναι πρώτη κατοικία των ευάλωτων δανειοληπτών, επιτρέποντάς τους να μένουν σε αυτά καταβάλλοντας ενοίκιο. 

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προκηρύξει τον Μάρτιο τον διαγωνισμό για την επιλογή των ιδιωτικών κεφαλαίων (funds) που θα επενδύσουν κεφάλαια για τη σύσταση του φορέα και θα αναλάβουν και τη διαχείρισή του. Με δεδομένο ότι ο φορέας θα έχει εξασφαλισμένα έσοδα μέσω των ενοικίων που θα εισπράττει, στην καταβολή των οποίων θα συμβάλλει και το κράτος μέσω της επιδότησης που προβλέπεται, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα υπάρξει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και ότι θα παρατηρηθεί προσέλκυση ιδιωτών.

Ο φορέας εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει από το φθινόπωρο και μέχρι τότε το κενό στην προστασία της πρώτης κατοικίας θα καλύπτει το πρόγραμμα «Γέφυρα 1» που είναι σε ισχύ και στο οποίο έχουν ενταχθεί περίπου 160.000 φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν οφειλές στις τράπεζες από δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία τους.

Το πρόγραμμα επιδοτεί τους τόκους των δανείων για χρονικό διάστημα 9 μηνών και, μετά την παράταση που δόθηκε πρόσφατα, η διάρκεια ισχύος του μπορεί να επεκταθεί έως τα τέλη του 2021. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος, που παραμένει στους 9 μήνες, συνδέεται με το πότε ένα δάνειο βγήκε από το μορατόριουμ και εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Γέφυρα», ανάλογα δηλαδή με το πότε ξεκίνησε η επιδότηση. 

Οσον αφορά το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για την επιδότηση των δόσεων των επιχειρηματικών δανείων, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών κατά τις συζητήσεις την προσεχή εβδομάδα, προκειμένου στη συνέχεια να προσδιορίσει και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιδοτηθούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις. Το ποσοστό της επιδότησης θα φτάνει κατ’ ανώτατο όριο έως και 90% και θα βαίνει μειούμενο κατά τη διάρκεια της επιδότησης. Κατά το πρότυπο του προγράμματος «Γέφυρα 1» για την πρώτη κατοικία, θα διαφοροποιείται με βάση το κατά πόσον το δάνειο ήταν εξυπηρετούμενο ή μη πριν από την πανδημία. 

Προϋπόθεση για την επιδότηση από το κράτος θα είναι η επιχείρηση να ρυθμίσει τις οφειλές της προς τις τράπεζες. Με δεδομένες τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, στις συζητήσεις με τους θεσμούς θα καθοριστούν τα επιμέρους κριτήρια, όπως το ύψος των δανείων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Να σημειωθεί ότι έως την ενεργοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα 2» η κυβέρνηση συμπληρωματικά θα εφαρμόσει 3μηνο πρόγραμμα –από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο– επιδότησης των τόκων των επιχειρηματικών δανείων για όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί μείωση του τζίρου λόγω COVID-19 από 20% και πάνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή