Απώλειες άνω του 2% στο Χ.Α. με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες

Απώλειες άνω του 2% στο Χ.Α. με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισχυρές πιέσεις συνεχίστηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν στην πτώση και τους πωλητές να έχουν ξεκάθαρα τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς. Ο γενικός και ο τραπεζικός δείκτης κατάφεραν να ανακάμψουν από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και να περιορίσουν τις απώλειες κατά την τελευταία μιάμιση ώρα των συναλλαγών. Το κλίμα πάντως και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν επίσης αρνητικό, με τις ανησυχίες γύρω από την πρόοδο των εμβολιασμών και την καθυστέρηση στην επιστροφή της δραστηριότητας σε κάποιου είδους κανονικότητα να εντείνονται.

Οι διανομές των εμβολίων στην Ε.Ε. αντιμετωπίζουν σοβαρές καθυστερήσεις από το μέτωπο παραγωγής και, δεδομένης της ήδη αργής εκστρατείας του εμβολιασμού στις περισσότερες χώρες, θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί ένα σημαντικό επίπεδο «ασφάλειας» του πληθυσμού έως το καλοκαίρι, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Αυτό σημαίνει πως ο τουρισμός είναι πιθανό να δεχθεί έτσι ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα, και αυτό είναι που κάνει το Χ.Α. να δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις σε σχέση με άλλες αγορές. Αλλωστε, ο τουρισμός ήταν και ο λόγος που έκανε την ελληνική αγορά να… πρωτοστατήσει στο διεθνές sell-off του Φεβρουαρίου – Μαρτίου του 2020, οπότε ξέσπασε η πανδημία.

Οι διεθνείς οίκοι ήδη προειδοποιούν για πιθανότητα διόρθωσης στις αγορές, ενώ οι οικονομολόγοι τονίζουν πως οι καθυστερήσεις με τα εμβόλια θέτουν σε κίνδυνο το σενάριο επιστροφής της οικονομικής δραστηριότητας σταδιακά από την άνοιξη. Αυτό επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις και εντείνει την επιφυλακτικότητα, οδηγώντας τα χαρτοφυλάκια μακριά από το ρίσκο.

Στα στατιστικά της ημέρας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2,16% στις 762,13 μονάδες, αν και η εικόνα του παρουσίασε βελτίωση λίγο πριν τις 16.00, με τα χαμηλά ημέρας των 755,61 μονάδων (-3%) να κινητοποιούν κάποιες αγοραστικές κινήσεις. Ο τζίρος κινήθηκε σε σχετικά αυξημένα επίπεδα και στα 73,81 εκατ. ευρώ. Η Merit Securities επισημαίνει πως τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 770 και 750 μονάδες, ενώ τα σημεία αντίστασης στις 800 και 810 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,15%, στις 1.815,79 μονάδες, ενώ στο -1,78% και στις 1.067,86 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Με απώλειες 3,85% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης στις 459,69 μονάδες, από το -6,2% που βρέθηκε στα χαμηλά ημέρας, με την Alpha Bank να κλείνει στο -6,14%, τη Eurobank στο -1,88%, την Εθνική στο -2,37% και την Πειραιώς στο -9,44%.

Η αγορά έρχεται μετά μια σημαντική άνοδο το τελευταίο διάστημα και είναι λογικό να θέλει μια περίοδο χωνέματος τιμών και αναζήτησης νέων ισορροπιών μέχρι την επόμενη πραγματική κίνηση, με τον τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει να είναι το «κλειδί», σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Μένει να δούμε αν οι πωλητές του τελευταίου διαστήματος πάρουν θέσεις στη διόρθωση εκ νέου, όπως επισημαίνει, ενώ τονίζει πως η διόρθωση δίνει την ευκαιρία σε αυτούς που δεν μπορούσαν να πάρουν θέση στη μεγάλη τάση να εισέλθουν σε κάποιους τίτλους. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι η αγορά χρειάζεται χρόνο, από την άλλη όμως οι ξένες αγορές βρίσκονται σε επίπεδα που σίγουρα φοβίζουν για διόρθωση, με την ελληνική αγορά και λόγω ρηχότητας να είναι και πιο «ευέξαπτη», καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή