Σε έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου προχωράει ο ΟΔΔΗΧ

Σε έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου προχωράει ο ΟΔΔΗΧ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2021 για την περαιτέρω ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων προχωράει σήμερα εκτός απροόπτου η Ελλάδα, με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, κάτι που αναμενόταν από την αγορά παρά τις εκτιμήσεις επενδυτικών οίκων για μία κίνηση μεγαλύτερης διάρκειας. Η απόφαση για τη νέα έκδοση δεν ήταν τυχαία ούτε βιαστική, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να ζυγίζει τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων, τις διαθέσεις των επενδυτών καθώς και τις συστάσεις των primary dealers.

Το γεγονός ότι η πολιτική κρίση στην Ιταλία δεν «χτύπησε» τις ελληνικές αποδόσεις τις προηγούμενες ημέρες, αλλά ούτε και την όρεξη των επενδυτών για… κυνήγι αποδόσεων, σε συνδυασμό με τις νέες εξελίξεις στη γειτονική χώρα αργά τη Δευτέρα, οι οποίες δείχνουν ότι η Ρώμη οδεύει προς κάποια πολιτική σταθερότητα (προκαλώντας ράλι στους ιταλικούς τίτλους), έδωσε το «σήμα» στο ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολόγου, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό του. «Σύμμαχος» σε αυτό είναι και η κίνηση-ματ στην οποία προέβη την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΔΔΗΧ με την ανταλλαγή κρατικών ομολόγων με ελληνικές συστημικές τράπεζες μέσω της επανέκδοσης του 30ετούς ομολόγου σε ιστορικό χαμηλό επιτόκιο, στέλνοντας ισχυρό σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης και ρευστότητας.

Το νέο 10ετές ομόλογο θα έχει λήξη τον Ιούνιο του 2031 και αξιολογείται με Ba3, BB-, BB, BB(L) από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα, ενώ τη διαδικασία της έκδοσης έχουν αναλάβει να «τρέξουν» οι πέντε διεθνείς τράπεζες Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και η ελληνική Eurobank. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί το ποσό άντλησης, σύμφωνα με πηγές της αγοράς θα κινηθεί στα 2,5-3 δισ. ευρώ, ενώ η απόδοση τοποθετείται αρκετά κάτω του 0,8%, το οποίο και θα αποτελέσει ιστορικό χαμηλό για το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Τζενς Πίτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske Βank, ο οποίος είχε προβλέψει πως η πρώτη έξοδος της χώρας μας θα γίνει με 10ετές, τα προβλήματα στην Ιταλία είχαν πολύ περιορισμένες επιπτώσεις στην Ελλάδα, καθώς το spread στο 10ετές ελληνικό ομόλογο αυξήθηκε κατά μόλις 1 μονάδα βάσης την τελευταία εβδομάδα. Οπως επισημαίνει ο αναλυτής, αυτή την εβδομάδα έχουμε μια μεγάλη αποπληρωμή ομολόγων από την Ισπανία οπότε υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, ενώ η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ελλάδας.

Τα παραπάνω δείχνουν πως το τρέχον χρονικό διάστημα αποτελεί ένα πολύ καλό παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα ώστε να βγει στις αγορές, όπως τονίζει. Σύμφωνα με τον Σόρενσεν, η απόδοση στο νέο 10ετές θα είναι ελκυστική και υπολογίζεται 6-7 μονάδες βάσης πάνω από αυτήν του τίτλου λήξης Ιουνίου του 2020 που εκδόθηκε πέρυσι (στο 0,68% χθες). Ετσι, εκτιμάται πως η απόδοση θα διαμορφωθεί στο 0,74%-0,75% με τη ζήτηση να είναι ισχυρή. Σημειώνεται ότι, όπως έχει ανακοινωθεί, η εκδοτική δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ φέτος θα κινηθεί στα 8-12 δισ. ευρώ, ενώ κύριος στόχος είναι η βελτίωση της ελληνικής καμπύλης και η κεφαλαιοποίηση της ισχυρής στήριξης που δίνει η ΕΚΤ μέσω του PEPP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή