Νέα διόρθωση στο Χρηματιστήριο με ισχυρό sell-off στις τράπεζες

Νέα διόρθωση στο Χρηματιστήριο με ισχυρό sell-off στις τράπεζες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ισχυρή πτώση των ευρωπαϊκών αγορών ακολούθησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μη μπορώντας να δώσει συνέχεια στην προσπάθεια αντίδρασης που ξεκίνησε την Τρίτη. Ολοι οι δείκτες στη λεωφόρο Αθηνών έκλεισαν στο «κόκκινο», με τις εντονότερες πιέσεις να ασκούνται στις τραπεζικές μετοχές, ενώ στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν και τα περισσότερα blue chips. Ο Γενικός Δείκτης μετά τη χθεσινή «βουτιά» έσπασε καθοδικά τα τεχνικά σημεία στήριξης, δημιουργώντας προβληματισμό, αλλά και κίνδυνο για τη συνέχεια.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον-ρεκόρ που σημειώθηκε για το νέο 10ετές ομόλογο που εξέδωσε η Ελλάδα, δεν αφορούσε ούτε στο ελάχιστο το χρηματιστήριο, το οποίο παραμένει ευάλωτο και ρηχό, αντιδρώντας έντονα στα εξωτερικά σοκ, όπως είχε δείξει και το sell-off που ξέσπασε στις αγορές στην αρχή της πανδημίας τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2020.

Με όλο και περισσότερους διεθνείς αναλυτές να μιλούν για την ύπαρξη «φούσκας» στις αγορές και για το ενδεχόμενο ισχυρής διόρθωσης, το τοπίο δεν βοηθά καθόλου το Χ.Α. που μόλις πριν από λίγο καιρό είχε βρει και πάλι τον βηματισμό του. Οι ανησυχίες γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας και τις μεταλλάξεις του ιού εντείνονται διεθνώς, όπως και τα lockdowns, παρά την ύπαρξη των εμβολίων –με τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς επίσης να φοβίζουν– και αυτό οδηγεί τους επενδυτές μακριά από το ρίσκο, μετά και τα ισχυρά κέρδη που έχουν σημειωθεί το τελευταίο 10μηνο. Το Χ.Α. ωστόσο επιβιβάστηκε αργά στο τρένο του διεθνούς ράλι, στα τέλη μόνο του περασμένου έτους, και έτσι βρίσκεται σε ιδιαίτερα αδύναμη θέση απέναντι σε μια ενδεχόμενη ριζική αλλαγή της επενδυτικής διάθεσης.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,77% στις 743,49 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως και τις 740,61 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 75 εκατ. ευρώ και σε αυξημένα επίπεδα. Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, το γεγονός ότι χάθηκε η κρίσιμη στήριξη των 750 μονάδων αφήνει πλέον σοβαρά ερωτήματα για τη μεσοπρόθεσμη πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 3,12% στις 1.764,00 μονάδες, ενώ στο -2,62% και στις 1.046,06 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οι μόνοι τίτλοι που «σώθηκαν» ανοδικά χθες από τα blue chips ήταν οι Jumbo (+0,08%) και «Ελλάκτωρ» (+3,87%). Ισχυρή βουτιά σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης καταγράφοντας απώλειες 6,27% στις 426,93 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου, με την Alpha Bank να κλείνει με πτώση 7,04%, τη Eurobank στο -4,67%, την Εθνική Τράπεζα στο -8,23% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -4,12%.

Εν μέσω της συνέχισης της υγειονομικής κρίσης σε όλη την Ευρώπη και της μετάθεσης της ανάκαμψης της οικονομίας, το σενάριο της πλαγιοκαθοδικής κίνησης των αγορών έχει προβάδισμα, με το ελληνικό χρηματιστήριο να συγχρονίζεται ενόσω το έλλειμμα εγχώριων καταλυτών συνεχίζεται, όπως σημειώνει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, τονίζει από την πλευρά της η Merit Securities, με τον κινούμενο μέσο όρο 20 ημερών για τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 788 μονάδες. Πλέον, τα σημεία στήριξης διαμορφώνονται στις 730 μονάδες μετά τις 750 μονάδες, όπως επισημαίνει, ενώ τα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 770 και στις 780 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή