Kέρδη και στα τέσσερα τρίμηνα του 2020 εμφάνισε η Tesla

Kέρδη και στα τέσσερα τρίμηνα του 2020 εμφάνισε η Tesla

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο οικονομικό έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου θα εμφανίζει κέρδη σε όλα τα τρίμηνα, αναμενόταν να ανακοινώσει αργά χθες το βράδυ η καλιφορνέζικη Tesla. Πρόκειται για μία εξέλιξη ορόσημο, μιας και η συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος στην ηλεκτροκίνηση, ξεκίνησε την πορεία της πριν από 17 χρόνια και η κερδοφορία ήταν πάντοτε το αδύνατο σημείο της. 

Στη θετική εξέλιξη συνέβαλε το ότι έκανε πωλήσεις-ρεκόρ σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας, αλλά και ολοένα και πιο ζωηρής ζήτησης για ηλεκτρικά αμάξια. Ειδικότερα, η εταιρεία, την οποία ίδρυσε και διευθύνει ο Ελον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο κατά τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, διέθεσε πέρυσι στην αγορά σχεδόν 500.000 αυτοκίνητα, όπερ σημαίνει μία αύξηση κατά ένα τρίτο και πλέον από  το 2019. Κι αυτό παρατηρήθηκε, όταν σε παγκόσμια κλίμακα οι πωλήσεις οχημάτων ακριβώς εξαιτίας της πανδημίας και των περιορισμών στις μετακινήσεις μειώθηκαν κατά 14%, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών του κλάδου LMC Automotive. Kατά την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Factsheet, η Tesla θα ανακοίνωνε αθροιστικά πωλήσεις της τάξεως των σχεδόν 31,1 δισ. δολαρίων με κέρδη 1,3 δισ. δολάρια ετησίως για το 2020.

Συγκρίσεις

Οπως αναφέρει η The Wall Street Journal, τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να συγκριθούν με εκείνα του 2019, όταν η εταιρεία είχε ζημίες της τάξεως των 862 εκατ. δολαρίων και πωλήσεις 24,6 δισ. δολαρίων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Tesla, ανεξαρτήτως των επιπτώσεων της πανδημίας στη δραστηριότητά της κατόρθωσε να μετασχηματίσει το 2020 σε μία αποδοτική χρονιά. Το ένα και μόνον εργοστάσιό της στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την πρώτη φάση του κορωνοϊού είχε προσωρινά διακόψει τη λειτουργία του, ενώ ο Ελον Μασκ διαπραγματεύθηκε με τις τοπικές αρχές για να το ανοίξει και πάλι. Είχε βραχυπρόθεσμα μειώσει τους μισθούς και είχε θέσει σε αναστολή εργασίας το προσωπικό του, αλλά στη συνέχεια το 2020 εξελίχθηκε ομαλά. Ο ενθουσιασμός των επενδυτών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εκτίναξε  την τιμή της μετοχής της Tesla σε ποσοστό 700%, όπερ σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή της αξία έφθασε στα ύψη, καθιστώντας την την κορυφαία εταιρεία στον κόσμο βάσει του κριτηρίου αυτού. Δεδομένου δε πως εμφάνισε κέρδη διαδοχικά το ένα τρίμηνο μετά το άλλο, της επέτρεψε επίσης να εξασφαλίσει μία θέση και στον δείκτη S&P 500.

Εάν επικαλεστούμε τους αναλυτές της Γουόλ Στριτ,  τότε η αυτοκινητοβιομηχανία του Ελον Μασκ, αναμενόταν να έχει το τελευταίο τρίμηνο του 2020 κέρδη ρεκόρ σχεδόν 746 εκατ. δολαρίων εν συγκρίσει με τα 105 εκατ. δολάρια το 2019. Οι δε πωλήσεις το εν λόγω τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 10,5 δισ. δολάρια, περίπου 40% υψηλότερες από το ίδιο διάστημα του 2019, σύμφωνα με το FactSet. Ακόμα μία πηγή εσόδων για την Tesla είναι η πώληση των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που τα χρειάζονται. Πρόκειται για το εξής: στις πολιτείες των ΗΠΑ επιβάλλεται ανά αυτοκινητοβιομηχανία μέρος των αυτοκινήτων, που πωλούν, να είναι ηλεκτρικά. Η Tesla διαθέτει στην αγορά αποκλειστικά αμάξια που κινούνται με ηλεκτρισμό, οπότε έχει περίσσευμα δικαιωμάτων. Πέρυσι από την πώλησή τους κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα απεκόμισε 1,2 δισ. δολάρια  από 594 εκατ. δολάρια  όλο το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Tesla, για να καλύψει το διογκούμενο ενδιαφέρον για ηλεκτρικά οχήματα, θα επιδιώξει να πουλήσει περίπου 840.000 έως ένα εκατομμύριο οχήματα το 2021. Για να υποστηρίξει αυτές τις φιλοδοξίες της, στοχεύει φέτος να ανοίξει δύο εργοστάσια, το μεν ένα στο Οστιν του Τέξας, το δε δεύτερο κοντά στο Βερολίνο. Θα πρόκειται για το πρώτο ευρωπαϊκό εργοστάσιο της εταιρείας. Η Tesla, τέλος, έχει μέσα στα σχέδιά της να κατασκευάσει ένα ηλεκτρικό φορτηγό και ένα ημιρυμουλκούμενο φορτηγό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή