«Ανατροπή» στο Χρηματιστήριο χάρη στο άλμα των τραπεζών

«Ανατροπή» στο Χρηματιστήριο χάρη στο άλμα των τραπεζών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κάτω… πάνω ήρθαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού οι απώλειες που ξεπερνούσαν το 2% στις αρχές της συνεδρίασης μετατράπηκαν σε κέρδη σχεδόν 1,5% στο τέλος, με «εκτόξευση» των τραπεζικών μετοχών αλλά και της συναλλακτικής δραστηριότητας. Ο Γενικός Δείκτης είχε πολύ άσχημο ξεκίνημα, που έδειχνε προς άλλη μία «μαύρη» ημέρα στο Χ.Α. φτάνοντας τις πρώτες ώρες να φλερτάρει ακόμη και με τις 725 μονάδες, ωστόσο η ενεργοποίηση των αγοραστών σε αυτό το επίπεδο στήριξης και το σήμα που δόθηκε από τις τράπεζες, με κάποια blue chips να ακολουθούν, ανέτρεψαν εντελώς το σκηνικό στην αγορά, με τα χαμόγελα να επιστρέφουν.

Οι πιέσεις που σημειώθηκαν αυτή την εβδομάδα είχαν δημιουργήσει σοβαρούς προβληματισμούς για τη συνέχεια, φέρνοντας μνήμες του sell-off των αρχών του 2020, λόγω και της ανησυχητικής κατάστασης με την πανδημία που επιμένει. Αυτό σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε και στις διεθνείς αγορές, καθώς και τη «βουτιά» των δεικτών της Wall Street την Τετάρτη, δεν άφηναν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Η χθεσινή εικόνα της αγοράς, αν και δεν αλλάζει το δεδομένο της ρηχότητας και της υψηλής «ευαισθησίας» του Χ.Α., ωστόσο σίγουρα δείχνει πως υπάρχουν άμυνες ενάντια σε μια ισχυρή διόρθωση που θα γονάτιζε τα χαρτοφυλάκια, τα οποία το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου είχαν αποφασίσει να επιστρέψουν στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Χ.Α. είναι στενά συνδεδεμένο με την πορεία των διεθνών αγορών, τη στιγμή που οι αποτιμήσεις των μετοχών σε πολλές από αυτές είναι «τεντωμένες».

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,45% στις 754,25 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 726,02 μονάδων (-2,35%) και των 756,01 μονάδων (+1,68%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 98,11 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το τελευταίο διάστημα, λόγω της υψηλής μεταβλητότητας που κυριάρχησε στο Χ.Α. χθες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,67%, στις 1.793,37 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,10% και στις 1.057,59 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα blue chips ανοδικά ξεχώρισαν οι ΑΔΜΗΕ (+2,49%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+2,28%), ΕΧΑΕ (+2,43%) και «Μυτιληναίος» (+2,16%).

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άλμα 7,06% κλείνοντας στις 457,07 μονάδες, ενώ στις αρχές της συνεδρίασης και στα χαμηλά ημέρας έφτασε να σημειώνει «βουτιά» της τάξης του 5,03%. Η Alpha Bank έκλεισε στο +9,18% από πτώση 5,01% στα χαμηλά ημέρας, η Εθνική σημείωσε άνοδο 10,99% από το -4,64% που είχε βρεθεί νωρίτερα, η Eurobank έκλεισε στο +3,42% από τα χαμηλά του -6,81% και η Πειραιώς κατέγραψε κέρδη 3,37% από πτώση 5,39% νωρίτερα αλλά και από άνοδο 6,74% στα υψηλά ημέρας.

Για άλλη μία φορά, οι τράπεζες απέδειξαν πως αποτελούν το «κλειδί» του Χ.Α. αλλά και του τζίρου. Η ολική ανατροπή που σημείωσαν χθες στο ταμπλό έβγαλε ολόκληρη την αγορά από τη δύσκολη θέση της περαιτέρω πτώσης, και μάλιστα σε ιδιαίτερα επικίνδυνα επίπεδα. Πάντως, όπως σημειώνει η Depolas Investments, παρόλο που μεσολαβεί ένα δύσκολο τρίμηνο μπροστά μας, είναι βέβαιο ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές έχουν βελτιωθεί και σε συνδυασμό με τις ελκυστικότερες πλέον αποτιμήσεις, αναμένεται οι πιέσεις να τεθούν υπό έλεγχο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή