«Καμπανάκι» Moody’s για τα κόκκινα δάνεια

«Καμπανάκι» Moody’s για τα κόκκινα δάνεια

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναμενόμενη αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα περιορίσει τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να βελτιώσουν την ποιότητα ενεργητικού τους, σημειώνει η Moody’s, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος ότι τα NPEs θα αυξηθούν κατά περίπου 8-10 δισ. ευρώ το 2021, καθώς λήγουν τα μορατόρια και τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών.

Οπως τονίζει ο οίκος, τα υψηλότερα επίπεδα NPEs θα ασκήσουν επιπλέον πίεση στα σχέδια του κλάδου για μείωση της υψηλής του έκθεσης στα κόκκινα δάνεια, που με βάση τα τελευταία στοιχεία (Σεπτέμβριος 2020) φτάνουν τα 58,7 δισ. ευρώ ή το 35,8% του συνόλου των δανείων, έναντι 3% σε μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το κύμα των νέων NPEs θα χτυπήσει και τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνει, των οποίων τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών κυμαίνονται στα 3,5-5,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο οίκος, το πρόβλημα της ποιότητας ενεργητικού θα είναι πιο ισχυρό για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία με βάση στοιχεία Σεπτεμβρίου είχε 15 δισ. NPEs, απ’ ό,τι για τη Eurobank, η οποία είχε εγχώρια NPEs ύψους 5,5 δισ. ευρώ μετά την τιτλοποίηση των 6,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Η Moody’s υπογραμμίζει πως τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αντίκτυπο και στις υπόλοιπες δύο συστημικές τράπεζες, καθώς αναμένεται να ολοκληρώσουν μεγάλες τιτλοποιήσεις το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, με την Alpha Bank να θέλει να μειώσει το απόθεμα των NPEs σε περίπου 8,9 δισ. ευρώ από 18,3 δισ. ευρώ και την Εθνική Τράπεζα σε 4,3 δισ. ευρώ από 10,3 δισ. ευρώ.

Ο οίκος παράλληλα σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στο μέτρο της αναστολής πληρωμών δόσεων για δανειολήπτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ως μέρος της «απάντησής» της στην πανδημία, ενώ σχεδόν 21 δισ. ευρώ δανείων (στοιχεία Νοεμβρίου), ή το 12% του συνόλου, μπήκαν σε αυτό το καθεστώς. Οι τράπεζες όρισαν τη διάρκεια των αναστολών με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε δανείου, αν και τα περισσότερα από τα παραπάνω μέτρα έληξαν στα τέλη του 2020 ή θα λήξουν το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Στα νοικοκυριά αντιστοιχεί το 40% των δανείων σε αναστολή και στις επιχειρήσεις το 60%. Η κυβέρνηση εφάρμοσε επίσης και το πρόγραμμα επιδότησης δόσης δανείου («Γέφυρα»), στο οποίο, σύμφωνα με υπολογισμούς της Moody’s, είναι επιλέξιμα στεγαστικά δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ. Στους κλάδους της φιλοξενίας και του τουρισμού, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, αντιστοιχεί το 33% των δανείων σε αναστολή, στο εμπόριο και στις μεταφορές το 29% και στη βιομηχανία το 12%. Οπως τονίζει, πάνω από το 80% των δανείων σε μορατόρια κατηγοριοποιούνταν ως «εξυπηρετούμενα» πριν από την εφαρμογή της αναστολής δόσεων (και αποτελούσαν το 15% του συνόλου των εξυπηρετούμενων δανείων), ενώ πλέον το 34% αυτών των δανείων ανήκει στην κατηγορία με σοβαρή αύξηση πιστωτικού κινδύνου, με μεγάλη πιθανότητα δηλαδή να «κοκκινίσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή