Απώλειες 7,36% κατέγραψε το Χ.Α. τον Ιανουάριο

Απώλειες 7,36% κατέγραψε το Χ.Α. τον Ιανουάριο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολος αποδείχθηκε ο Ιανουάριος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, σπάζοντας την παράδοση που θέλει ο πρώτος μήνας του έτους να δίνει ισχυρά κέρδη (January Effect), καθώς ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 7,36% και ο τραπεζικός 14,6%. Για άλλη μία φορά, το Χ.Α. απέδειξε πως είναι ακόμη ευάλωτο στις όποιες αναταράξεις, λόγω της ρηχότητάς του, με αποτέλεσμα να παραμένει σε κλοιό υψηλής μεταβλητότητας. Στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, την Παρασκευή, η νευρικότητα ήταν έντονη, με την ενδοσυνεδριακή προσπάθεια ανάκαμψης να μην μπορεί να έχει διάρκεια και τους πωλητές να συνεχίζουν να κυριαρχούν, εξαιτίας και του αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο Φεβρουάριος που ξεκινά, ιστορικά αποτελεί έναν «κακό» μήνα για τα χρηματιστήρια, επομένως οι προκλήσεις για το Χ.Α. είναι πολλές, με μόνο την ύπαρξη φρέσκων καταλυτών και θετικών νέων από το επιδημιολογικό και οικονομικό μέτωπο να μπορεί να υποσχεθεί καλύτερες ημέρες.

Στα στατιστικά της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,64% στις 749,46 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 70,06 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,63% στις 1.782,15 μονάδες, με πτώση 0,45% στις 1.052,87 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 3,03% στις 443,24 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 3,8% και ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 7,3%.

Η ελληνική αγορά φάνηκε περισσότερο φορτισμένη αρνητικά από το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων στο λιανεμπόριο, καθώς η πορεία των κρουσμάτων έδειξε μεν αποκλιμάκωση, δεν έφτασε ωστόσο σε επίπεδα τέτοια που να επιτρέπει το άνοιγμα και άλλων κλάδων δραστηριότητας, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Την ίδια στιγμή, όπως προσθέτει, στο εσωτερικό η εικόνα αδράνειας σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές εξελίξεις που βρίσκονται σε ζύμωση δεν προσέφερε κάποια βοήθεια, ώστε να αναχαιτιστεί η αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα η αγορά να φυλλορροεί ανεξάρτητα από την τάση των αγορών του εξωτερικού.

Η ανησυχία των επενδυτών μεταφράστηκε σε αποστροφή ρίσκου, με αποτέλεσμα τη μάλλον άγαρμπη και εν μέρει αδικαιολόγητη γρήγορη πίεση των μετοχών όταν και οι ξένες αγορές έδειξαν σημάδια κόπωσης, απόλυτα όμως φυσιολογική τηρουμένων των διαστάσεων της ανόδου που προηγήθηκε στις αγορές των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή