Έξι προσφορές για τη ΛΑΡΚΟ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πολλαπλά προβλήματα της Λαρκο δεν απέτρεψαν μεγάλους εγχώριους και ξένους ομίλους από το να καταθέσουν προσφορές στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη διεκδίκησή της. 

Ο όμιλος Mytilineos, η ΓΕΚ Τέρνα από κοινού με την ΑD Holdings (όμιλος υπηρεσιών με έδρα την Ελβετία που δραστηριοποιείται στις συναλλαγές εμπορευμάτων) από ελληνικής πλευράς, το Trafigura Group με κεφαλαιοποίηση 147 δισ. ευρώ και δραστηριότητα στην Ευρώπη, στην Ασία, στη Βόρεια Αμερική, στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική, στην Αυστραλία και στη Μέση Ανατολή, ο καθετοποιημένος όμιλος ορυκτών πόρων Tharisa Plc, ο μεταλλευτικός και μεταλλουργικός όμιλος Solway Investment Group με έδρα την Ελβετία, που λειτουργεί ορυχεία και εργοστάσια τήξης στη Γουατεμάλα, στην Ουκρανία, στη Ρωσία, στη Βόρεια Μακεδονία, στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες, και η Commodity and Mining Insight Ireland Limited, συνδεδεμένη εταιρεία της Commodity and Mining Insight UK Limited, εταιρεία παροχής συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με εξειδίκευση στον τομέα των μετάλλων και ορυκτών, είναι οι έξι επενδυτές που κατέθεσαν προσφορές για τα περιουσιακά στοιχεία της Λάρκο που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή το εργοστάσιο της Λάρυμνας και το δημόσιο μεταλλείο στο Λούτσι. 

Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον πιθανόν να είναι ακόμη πιο διευρυμένο, κάτι που θα διαπιστωθεί με το άνοιγμα των φακέλων από τους συμβούλους, το οποίο μπορεί να αποκαλύπτει και συμπράξεις των έξι, που τους υπέβαλαν με τρίτους. 

Η κατ’ αρχήν ανταπόκριση των επενδυτών, αφού το πραγματικό ενδιαφέρον θα αποκρυσταλλωθεί με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική και αποδίδεται κυρίως στα πλούσια κοιτάσματα νικελίου και κοβαλτίου και στην υψηλή ζήτησή τους τα επόμενα χρόνια για μπαταρίες. 

Τα πλάνα αξιοποίησης

Οι υποψήφιοι επενδυτές θα ξεδιπλώσουν τα πλάνα τους για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων με βιώσιμο τρόπο, τα οποία θα κινούνται σε δύο άξονες: είτε στον εμπλουτισμό του χαμηλού σε περιεκτικότητα νικελίου της Λαρκο (κάτω από 1% ανά τόνο) με μεταφορά μεταλλεύματος πιο πλούσιου σε νικέλιο από άλλες χώρες είτε στη μετατροπή του μοντέλου παραγωγής από την πυρομεταλλουργία στην υδρομεταλλουργία. 

Η δεύτερη αυτή μέθοδος, που κυριαρχεί διεθνώς, θα δώσει τη δυνατότητα ανάκτησης και του κοβαλτίου, το οποίο βρίσκεται σε περιεκτικότητα 0,08% στο μετάλλευμα της Λαρκο. Αυτό θα φανεί με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών και των επενδυτικών σχεδίων που θα παρουσιάσουν οι υποψήφιοι επενδυτές. 

Προς το παρόν το ενδιαφέρον μεταφέρεται στις προσφορές που θα κατατεθούν αύριο (3 Φεβρουαρίου) στον διαγωνισμό που διενεργεί ο ειδικός διαχειριστής για τα περιουσιακά στοιχεία της Λαρκο, όπου το ενδιαφέρον εκτιμάται επίσης υψηλό. Το πιθανότερο είναι οι ίδιοι επενδυτές να παρουσιαστούν και στον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή, αφού στο τέλος της διαδρομής το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας κοινός επενδυτής και για τα δύο περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να συνεχιστεί η μεταλλευτική δραστηριότητα της ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας. 

Σε κάθε περίπτωση, το τελικό ενδιαφέρον θα κριθεί και από τη διευθέτηση από πλευράς του Δημοσίου κρίσιμων ζητημάτων, όπως το περιβαλλοντικό και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία απασχολούν ήδη τους εμπλεκομένους στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή