Ανοδος στο Χ.Α. με στήριξη από blue chips και Ευρώπη

Ανοδος στο Χ.Α. με στήριξη από blue chips και Ευρώπη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευθυγραμμίστηκε πλήρως με το διεθνές κλίμα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας την άνοδο που κατέγραφαν οι ξένες αγορές, καταφέρνοντας να καλύψει μέρος των απωλειών του Ιανουαρίου, έστω και αν έκλεισε μακριά από τα υψηλά ημέρας. Οι στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη ήρθαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των blue chips αλλά και από επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ οι τάσεις στον τραπεζικό κλάδο ήταν μεικτές. Οι εγχώριοι αναλυτές είχαν επισημάνει τις τελευταίες ημέρες πως η διόρθωση στο Χ.Α. μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία νέων τοποθετήσεων, κάτι που πιθανόν να επιβεβαιώνεται από τη χθεσινή κίνηση, αν και το χαρακτηριστικό της υψηλής «ευαισθησίας» που έχει η ελληνική αγορά δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Πάντως, παράγοντες της αγοράς συνεχίζουν να σημειώνουν ότι παρόλο που η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει υψηλή, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει πτωτικό ρίσκο για το Χ.Α. στα τρέχοντα επίπεδα, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ωστόσο προσφέρουν στήριξη.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,45% στις 760,59 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 769,91 μονάδες (+2,69%), και ο τζίρος ανήλθε στα 69,88 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,65%, στις 1.811,61 μονάδες, ενώ στο +1,26% και στις 1.075,34 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά 0,71% στις 450,14 μονάδες και την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 0,48% στα 0,7494 ευρώ, την Πειραιώς να υποχωρεί επίσης κατά 2,81% στα 0,8650 ευρώ, ενώ με κέρδη 1,82% έκλεισε η Eurobank στα 0,5702 ευρώ και στο +1,37% η Εθνική και στα 1,9990 ευρώ.

Ολα αυτά εν μέσω της νέας έκθεσης της BofA Securities, η οποία αναπροσάρμοσε τις τιμές-στόχους για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, μειώνοντας τον στόχο για την Alpha Bank σε 0,90 ευρώ από 0,94 ευρώ πριν, καθώς και της Πειραιώς στα 0,85 ευρώ από 1,28 ευρώ, ενώ αύξησε τον στόχο για την Eurobank στα 0,85 ευρώ από 0,52 ευρώ πριν, καθώς επίσης και της Εθνικής στα 2,50 ευρώ από 1,26 ευρώ πριν.

Η ολοκλήρωση του πρώτου μήνα του έτους, του Ιανουαρίου, ήταν τραυματική διαψεύδοντας τις προσδοκίες όσων πίστευαν σε μια ακόμη εκπλήρωση του συχνού για τις αγορές January effect, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, επικεφαλής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Οι τράπεζες μάλιστα κατέγραψαν διπλάσιες απώλειες από τον Γενικό Δείκτη, επιβεβαιώνοντας την τραπεζοκεντρική δομή του ελληνικού χρηματιστηρίου που κινείται είτε ανοδικά είτε πτωτικά με οδηγό τον υψηλής μεταβλητότητας τραπεζικό κλάδο.

Η διακοπή του θετικού μομέντουμ του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπως εξηγεί, σχετίζεται με τη χρονοκαθυστέρηση του προγράμματος των εμβολιασμών στη χώρα μας, που σε συνδυασμό με την υποτροπή της υγειονομικής κρίσης οδήγησε σε νέες αποφάσεις για περιοριστικά μέτρα. Ετσι, η επανεκκίνηση της οικονομίας καθυστερεί, χωρίς μάλιστα να είναι δυνατό να υποστηριχθεί ότι αυτό θα συντελεστεί εντός του πρώτου εξαμήνου.

Ενόψει αυτών των αβεβαιοτήτων και της αχαρτογράφητης κατάστασης στην οικονομία σε σχέση με τις αναμενόμενες εξελίξεις των επομένων μηνών, το χρηματιστήριο τηρεί στάση αναμονής. Η συναλλακτική υποχώρηση συνιστά το βασικό χαρακτηριστικό του τρέχοντος διαστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή