Στα 28,4 δισ. ευρώ τα «παγωμένα» δάνεια

Στα 28,4 δισ. ευρώ τα «παγωμένα» δάνεια

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου ρυθμίσεων δανείων και αναστολών δόσεων έχουν αποδυθεί τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα οποία τα μορατόριουμ δανείων έως και τα τέλη του 2020 έχουν ανέλθει σε 28,4 δισ. ευρώ, ενώ στα 21,2 δισ. ευρώ ανέρχονται συνολικά οι ρυθμίσεις οφειλών που έχουν γίνει από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης. Συγκεκριμένα:

• Από τον περασμένο Μάρτιο έως και τα τέλη Δεκεμβρίου ανεστάλη η πληρωμή δόσεων σε 405.473 δάνεια ύψους 28,4 δισ. ευρώ. Οι αναστολές έχουν ανώτατη χρονική διάρκεια έως και 9 μήνες και λήγουν το αργότερο τον Μάρτιο του 2021.

• Από τον Ιούλιο 2019 έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2020 ρυθμίστηκαν 396.621 δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά) συνολικού ύψους  21,17 δισ. ευρώ. Εκτός από τις τράπεζες, εκτεταμένες ρυθμίσεις έχουν κάνει και οι εταιρείες διαχείρισης, που λειτουργούν ως εντολοδόχοι των τραπεζών ή των funds που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια. Στα στοιχεία περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η PQH, που έχει αναλάβει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων τραπεζών που έκλεισαν την προηγούμενη δεκαετία, μεταξύ των οποίων και η Αγροτική Τράπεζα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα», το υπουργείο Οικονομικών έχει επιδοτήσει έως το τέλος Ιανουαρίου με 47,9 εκατ. ευρώ τις δόσεις για 110.037 δάνεια που οφείλονται από 69.443 δανειολήπτες. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν έως και τα τέλη Οκτωβρίου, που ήταν η καταληκτική ημερομηνία, ανέρχονται σε 160.477 και μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου είχαν εγκριθεί 74.420.

Πολύ λιγότερες και συγκεκριμένα 2.780 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του νόμου 4605 του 2019, που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι αιτήσεις έως και τις 31 Ιουλίου, που έληγε η σχετική προθεσμία, ήταν μόλις 7.005 και από αυτές σε ρύθμιση κατέληξε μόνο το 39% των δανειοληπτών. Το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί στους δικαιούχους του προγράμματος ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ. 

Πενιχρά είναι και τα αποτελέσματα των ρυθμίσεων που έγιναν στο πλαίσιο του νόμου 4469 του 2017 μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ομόρρυθμων εταίρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έως και τα τέλη Απριλίου 2020, που έληξε η περίοδος υποβολής αιτήσεων, υποβλήθηκαν 7.252 αιτήσεις, από τις οποίες οι 3.490 ήταν από επιχειρήσεις, οι 3.364 από ελεύθερους επαγγελματίες και οι 398 από αγρότες. Από αυτές, έως και τα τέλη Ιανουαρίου 2021 ρύθμισαν επιτυχώς τα χρέη τους προς όλους τους πιστωτές 494 επιχειρήσεις και ομόρρυθμοι εταίροι, 1.533 ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη προς το Δημόσιο και 241 αγρότες που είχαν οφειλές προς το Δημόσιο και την πρώην Αγροτική Τράπεζα – PQH.

Οσον αφορά τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου κατατέθηκαν 18.154 αιτήσεις. Πρόκειται για αιτήσεις προστασίας που είχαν κατατεθεί στα ειρηνοδικεία έως τις 30 Ιουνίου του 2015 και οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί ακόμη. Ο αριθμός θεωρείται ικανοποιητικός, αφού με βάση τα στοιχεία που τηρούνται από την «Τειρεσίας» θα έπρεπε να έχουν υποβληθεί σωρευτικά 15.811 αιτήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, από τις γραμματείες των ειρηνοδικείων έχουν ήδη διεκπεραιωθεί 6.267 αιτήσεις και έχουν κοινοποιηθεί στους διαδίκους.

Ενίσχυση πληττόμενων δανειοληπτών

Πληρωμές 24,7 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην επιδότηση 110.037 δανείων, πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομικών στις 29 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος κρατικής επιδότησης δανείων «Γέφυρα». Ηταν η τρίτη φάση πληρωμών του προγράμματος, που συνολικά, μαζί με τις δύο προηγούμενες φάσεις, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, έχει πραγματοποιήσει πληρωμές 47,9 εκατ. ευρώ. Οπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, με τις πληρωμές αυτές η κυβέρνηση στηρίζει τους πολίτες που πλήττονται από την κρίση, «ενισχύει την κουλτούρα πληρωμών και επιβραβεύει, για πρώτη φορά, τους συνεπείς δανειολήπτες». Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα» ενισχύει και ενήμερους δανειολήπτες. 

Εν τω μεταξύ, χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την εκταμίευση προς την Ελλάδα άλλων 728 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος SURE, ολοκληρώνοντας έτσι την καταβολή των 2,7 δισ. ευρώ που είχαν συνολικά εγκριθεί για τη χώρα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις στήριξης της απασχόλησης. Τα χρήματα αποτελούν δάνειο με πολύ χαμηλό έως μηδενικό επιτόκιο και καλύπτουν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού, η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους που έχουν τεθεί σε αναστολή, η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζομένων και η υλοποίηση του προγράμματος «Συν-Εργασία».

Η κυβέρνηση έχει ήδη υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα για τη διάθεση πρόσθετων –αδιάθετων σε ευρωπαϊκό επίπεδο– πόρων από το πρόγραμμα SURE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή