Προχωρεί η δημιoυργία του fund «Φαιστός»

Προχωρεί η δημιoυργία του fund «Φαιστός»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομική οντότητα απέκτησε η «Συμμετοχές 5G», καθώς δημοσιεύθηκε στο γενικό εμπορικό μητρώο το καταστατικό της εταιρείας που έχει σκοπό τη σύσταση και διαχείριση του αμοιβαίου κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών Ταμείο «Φαιστός». Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της «Συμμετοχές 5G», που αναλαμβάνεται και καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από τη μοναδική μέτοχο «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας», είναι ύψους 100.000 ευρώ και διαιρείται σε 1.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ η καθεμία.  

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, με πρόεδρο τον Γιώργο Πολυχρονόπουλο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Αντώνη Τζωρτζακάκη, έχει τετραετούς διάρκειας θητεία η οποία ολοκληρώνεται στις 14 Ιανουαρίου 2025, ενώ η εταιρεία έχει διάρκεια 20 χρόνων. 

Tο fund «Φαιστός» έχει αποστολή την υλοποίηση επενδύσεων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές δικτύων πέμπτης γενιάς (5G). Kαι αναπτύσσουν εφαρμογές στους κλάδους των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, της μεταποίησης, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της υγείας, της πληροφόρησης και των δικτύων κοινής ωφελείας. Το ταμείο, του οποίου η δημιουργία προβλέφθηκε από το σχέδιο νόμου «Κώδικας ψηφιακής διακυβέρνησης» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα διαθέτει ρευστότητα αρχικού ύψους 93 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 25% των εσόδων (372 εκατ. ευρώ) του πρόσφατου διαγωνισμού για τη χορήγηση φάσματος 5G. Οι πόροι όμως του ταμείου, σε ποσοστό της τάξεως του 30%, θα προέλθουν και από ιδιώτες μετόχους, με τη διαδικασία άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων να εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε διάστημα έξι μηνών, σύμφωνα με όσα ανέφερε, προ ημερών, κατά το έκτο επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας, ο κ. Τζωρτζακάκης.  

Οι εταιρείες στις οποίες θα επενδύσει το fund θα έχουν πρόσβαση και στις συχνότητες του 5G (στα 700 MHz, 3,5 GHz και 26 GHz) που έχουν παραμείνει στο Δημόσιο για τη δοκιμαστική λειτουργία εφαρμογών των οποίων πρώτοι χρήστες θα αποτελούν κρατικοί οργανισμοί και φορείς. Οι εταιρείες, δηλαδή, του «Φαιστός», εκτός από κεφάλαια και φάσμα, θα διαθέτουν πρώτο πελάτη το Δημόσιο, αλλά και πρόσβαση σε πανεπιστήμια και κέντρα έρευνας και ανάπτυξης.  

«Η Ελλάδα μπήκε στα περιοριστικά μέτρα με 4G και προχωρεί στην έξοδο με 5G, δεδομένου ότι τα πρώτα εμπορικά δίκτυα είναι ήδη σε λειτουργία», είχε αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της «Συμμετοχές 5G». Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ΕΥ, κεφάλαια 1,2-1,5 δισ. ευρώ στις υποδομές των δικτύων 5G μπορούν να ενεργοποιήσουν επενδύσεις έως και 5 δισ. σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και να οδηγήσουν στη δημιουργία 50.000-60.000 νέων θέσεων εργασίας. Ο δημόσιος τομέας, η υγεία, η μεταποίηση, η ενέργεια, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από τη μετάβαση στην εποχή του 5G, σύμφωνα με τη μελέτη. H ανάπτυξη των δικτύων 5G αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και στην ανάδυση νέου τρόπου εργασίας και ζωής, μέσω της χρήσης εξελιγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙoT), η επαυξημένη πραγματικότητα, τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) και η ρομποτική. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή