Το νέο γενικό lockdown έφερε μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο

Το νέο γενικό lockdown έφερε μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ισχυρή άνοδο να δίνει τη θέση της στην έντονη διόρθωση, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα πως το τρέχον διάστημα είναι εξαιρετικά δύσκολο για να πείσει τα ξένα χαρτοφυλάκια να αυξήσουν τις θέσεις τους στις ελληνικές μετοχές. Ετσι, μετά την… ανάταση της Δευτέρας, που έφερε τον Γενικό Δείκτη σε νέα ανοδική τροχιά, ήρθε η απότομη προσγείωση, με τους πωλητές να επιστρέφουν δριμύτεροι χθες, οδηγώντας την αγορά σε απώλειες της τάξης του 2,7% και στις 757 μονάδες, διαγράφοντας τα κέρδη της προηγούμενης ημέρας. Ο τζίρος παρέμεινε σχετικά χαμηλός παρά το μέγεθος της πτώσης, κάτι που άλλωστε υπογραμμίζει το πόσο ευάλωτο παραμένει το Χ.Α., καθώς με λίγες μόνο κινήσεις από λίγους «παίκτες» μπορεί να οδηγηθεί είτε σε ράλι είτε σε sell-off.

Ο εφιάλτης του νέου αυστηρού lockdown αποτέλεσε για κάποια χαρτοφυλάκια τον λόγο ή τη… δικαιολογία ώστε να μειώσουν τις τοποθετήσεις τους στο Χ.Α., με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο στόχαστρο μετά και την υπεραπόδοσή τους κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν και αρκετοί τίτλοι της μεγάλης καθώς και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τους επενδυτές να αποτιμούν τον αντίκτυπο του νέου, πιο αυστηρού lockdown. Το βασικό σενάριο για την οικονομία πλέον, σύμφωνα με τους αναλυτές, όχι μόνο την ελληνική αλλά και της Ευρωζώνης γενικότερα, είναι πως η ανάκαμψη θα καθυστερήσει και θα είναι πιο αδύναμη από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 2,72% κλείνοντας στα χαμηλά ημέρας και στις 756,88 μονάδες, μετά την ένταση των ρευστοποιήσεων το τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 53,87 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση 3,12% στις 1.803,96 μονάδες, με τις εταιρείες Τιτάν, Jumbo, EXAE, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να υποχωρούν άνω του 3%, ενώ απώλειες της τάξης του 1,58% σημείωσε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.071,32 μονάδες. Ακόμη πιο έντονες πιέσεις δέχτηκε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έκανε βουτιά 5,27% κλείνοντας και αυτός στα χαμηλά ημέρας και στις 447,78 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -5,72%, τη Eurobank στο -4,91%, την Εθνική στο -5,11% και την Πειραιώς στο -6,20%.

Με τα δεδομένα για την οικονομία να επιδεινώνονται ενόψει του τρίτου κύματος της πανδημίας, καθώς τα περιοριστικά μέτρα επεκτείνονται και αυστηροποιούνται, η εδραίωση της συναλλακτικής απαξίωσης είναι το λιγότερο βλαπτικό που θα μπορούσε να συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, μιας και η ορατότητα παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί η παρατεταμένη οικονομική ύφεση και να αρχίσει η ανάκαμψη, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακής». 

Ετσι, όπως τονίζει, οι διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη λίγο πάνω από τις 750 μονάδες συνιστούν την τρέχουσα συμπεριφορά του με εμφανή την αδυναμία να υπάρξει αποφασιστική υπέρβαση του κρίσιμου ορίου των 765 μονάδων. Είναι επίσης πιθανό να συνεχιστούν, επισημαίνει ο κ. Τζάνας, με το πλαγιοκαθοδικό σενάριο να παραμένει ενδεχόμενο και τις 742 μονάδες να συνιστούν το πλησιέστερο όριο στήριξης, τη στιγμή που και η λειψυδρία των ειδήσεων δεν βοηθά στην παρούσα φάση το ελληνικό χρηματιστήριο να αντλήσει θετικούς καταλύτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή