Ανοδος 1,51% στο Χρηματιστήριο με στήριξη από τα blue chips

Ανοδος 1,51% στο Χρηματιστήριο με στήριξη από τα blue chips

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έντονα ανοδικούς ρυθμούς κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, αν και δεν κατάφερε να «κρατήσει» τις 775 μονάδες, τις οποίες ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά. Η κατάκτηση του επιπέδου αυτού θεωρείται από τους αναλυτές σημαντικό τεχνικό σημείο στήριξης για τη συνέχιση της ανοδικής προσπάθειας. Ο τζίρος εμφανίστηκε αυξημένος, ωστόσο οφείλεται στα «πακέτα» μετοχών (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Jumbo) τα οποία και είναι υπεύθυνα για το ένα τρίτο της χθεσινής συναλλακτικής δραστηριότητας. Στηρίξεις και άμυνες πάντως υπήρχαν, κυρίως από τα blue chips, και οδήγησαν το Χ.Α. σε υπεραπόδοση έναντι των επιφυλακτικότερων ευρωπαϊκών αγορών. Παράλληλα, οι νέες εκτιμήσεις της Κομισιόν δεν φάνηκε να ανησυχούν την αγορά, καθώς η βαθιά ύφεση για το 2020 έχει αποτιμηθεί εδώ και καιρό. Η προσοχή ωστόσο στρέφεται πλέον στις εκτιμήσεις για το 2021, το οποίο, όπως εξελίσσεται, θα αποτελέσει ένα έτος πολύ πιο αδύναμης ανάκαμψης από ό,τι αρχικά προβλεπόταν.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,51% στις 774,38 μονάδες, με υψηλά ημέρας τις 779,40 μονάδες (2,17%), ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 74,77 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,58% στις 1.845,65 μονάδες, ενώ στο +1,72% και στις 1.102,39 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Από τα blue chips ξεχώρισαν οι Ελλάκτωρ (+7,84%), Coca-Cola (+4,71%) και ΔΕΗ (+3,21%). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,82% στις 449,19 μονάδες, με την Alpha Bank στο +5,48%, την Eurobank στο +1,43%, την Εθνική στο +1,04% και την Πειραιώς, στον αντίποδα, να σημειώνει βουτιά 7,33%.

Θετικοί εμφανίζονται οι εγχώριοι αναλυτές για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, τόσο σε ό,τι αφορά την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου όσο και τις κινήσεις των ελληνικών εισηγμένων στις αγορές, τις οποίες το 2020 περιόρισε η πανδημία, παρά το δύσκολο τρέχον τρίμηνο. Οπως επισημαίνει η Depolas Investment Services, το Χ.Α. συνεχίζει να κινείται σε θετικό έδαφος ενόψει και των εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου, αλλά και του υποστηρικτικού επενδυτικού κλίματος που κυριαρχεί προς το παρόν στο εξωτερικό, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services. Δεδομένου ότι πιθανότατα να βρισκόμαστε κοντά στον επίλογο της πανδημίας, όπως προσθέτει, συνεχίζει και βλέπει υψηλότερες αποτιμήσεις μεσοπρόθεσμα, έστω και αν η κλίση της ανόδου είναι οριακά θετική για το επόμενο διάστημα.

Το ευνοϊκό περιβάλλον που υπάρχει στην αγορά των κρατικών ομολόγων θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευθούν και οι εισηγμένες εταιρείες το επόμενο διάστημα, εκδίδοντας νέο ή αναχρηματοδοτώντας παλαιό χρέος, με ευνοϊκότερους όρους, όπως εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Αυτό αναμένεται να δώσει και νέο αέρα στο Χ.Α., προσελκύοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Κατά τον οικονομολόγο, οι επιλογές των εισηγμένων είναι να προχωρήσουν σε εκδόσεις μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου, απευθυνόμενες κυρίως στις λιμνάζουσες καταθέσεις Ελλήνων ιδιωτών, που απολαμβάνουν «μηδενικά» επιτόκια από τις ελληνικές τράπεζες ή να προχωρήσουν σε διεθνείς εκδόσεις όπως στο παρελθόν.

Οσο για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, τα εταιρικά ομόλογα αποτελούν μια διέξοδο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ενέχουν και δύο πολύ σοβαρούς κινδύνους, που πρέπει να τους λάβουν σοβαρά υπόψη: Το αξιόχρεο του εκδότη και τον κίνδυνο της αθέτησης πληρωμής τόκων και κεφαλαίου (π.χ. Follie Follie, MLS), καθώς και τον κίνδυνο του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή