ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλά κέρδη στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τις τράπεζες

ypsila-kerdi-sto-chrimatistirio-me-othisi-apo-tis-trapezes-561265411

Με ισχυρά κέρδη και ξεκάθαρη υπεραπόδοση έναντι των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ενισχύοντας τις προσδοκίες πως ο Φεβρουάριος θα αποτελέσει έναν θετικό μήνα για την αγορά. Οι αγοραστές κράτησαν από την αρχή έως το τέλος τα ηνία του Χ.Α. με το βλέμμα και τις τοποθετήσεις στραμμένα ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές, καθώς και σε επιλεγμένα blue chips και τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τζίρος κρίθηκε ικανοποιητικός καθώς παρά την αργία της Wall Street κινήθηκε κοντά στον μέσο όρο των δύο τελευταίων εβδομάδων, μένει να δούμε ωστόσο εάν αυτή η κινητικότητα διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, όπως επισημαίνουν και εγχώριοι αναλυτές, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής αγοράς είναι σημαντικά καλύτερες, αναμένοντας ισχυρή ανάκαμψη στο δεύτερο μισό του έτους, με ώθηση από τη βελτίωση της κατάστασης σε οικονομία και επιδημιολογικό μέτωπο που θα φέρουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και η επιτάχυνση των εμβολιασμών αντίστοιχα.

Βραχυπρόθεσμα, εκτιμάται πως η παραμονή γύρω από τις 800 μονάδες, ίσως και λίγο υψηλότερα και κοντά στα υψηλά έτους (γύρω στις 820 μονάδες), είναι το πιο πιθανό σενάριο για το Χ.Α., με τις επιλεκτικές τοποθετήσεις να αποτελούν την κύρια στρατηγική των επενδυτών.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας και στις 796,38 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 2,61%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,21 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 2,66% στις 1.897,37 μονάδες και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,88% στις 1.124,92 μονάδες. Από τα blue chips ξεχώρισαν οι Βιοχάλκο (+5,44%), Lamda Development (+5,04%), ΔΕΗ (+4,83%), Motor Oil (+4,33%), Μυτιληναίος (+3,55%), ΕΧΑΕ (+3,26%) και ΕΛΠΕ (+3,19%). Ο τραπεζικός υπεραπέδωσε και πάλι, κλείνοντας με κέρδη 3,86% στις 471,57 μονάδες, με την Alpha Bank στο +5,06%, την Eurobank στο +2,59%, την Εθνική στο +3,15% και την Πειραιώς να σημειώνει άλμα 9,25%.

Με τις τράπεζες και τις εξελίξεις στο μέτωπο της μείωσης των NPEs να αποτελούν έναν από τους παράγοντες-κλειδιά της πορείας του Χ.Α., η Euroxx εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις ελληνικές μετοχές. Οπως σημειώνει, αν και η επιδείνωση στο μέτωπο της πανδημίας και το lockdown περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη προς το παρόν και προσθέτουν βραχυπρόθεσμη αστάθεια στο Χ.Α., ωστόσο η πρόοδος στους εμβολιασμούς και η εκταμίευση των πρώτων δόσεων των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν σημαντικά την οικονομία μετά το α΄ εξάμηνο του 2021. Ετσι, το σκηνικό για θετικές αποδόσεις στις ελληνικές μετοχές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι, κατά την άποψή της, ευνοϊκό και θα υποστηριχθεί επίσης από την αύξηση των εταιρικών κερδών καθώς και τα «λογικά» ή ακόμα και ελκυστικά σε κάποιες περιπτώσεις, επίπεδα των αποτιμήσεων. Βραχυπρόθεσμα ωστόσο, και ελλείψει σημαντικού καταλύτη, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. θα κινείται γύρω από τις 800 μονάδες.
Πάντως, γενικότερα στο σύνολο του 2021, και εάν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή διαταραχή από ένα νέο κύμα της πανδημίας, οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν μια ελκυστική μεσοπρόθεσμη επενδυτική ευκαιρία για τα χαρτοφυλάκια που έχουν διαφοροποιημένη έκθεση, καθώς δεν αναμένεται όλοι οι κλάδοι και οι εταιρείες να ανακάμψουν, και σίγουρα όχι με τον ίδιο ρυθμό.