Προβλήματα στη ΛΑΡΚΟ λόγω κακοκαιρίας

Προβλήματα στη ΛΑΡΚΟ λόγω κακοκαιρίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν να μην έφταναν οι πολλές πληγές της ΛΑΡΚΟ, προστέθηκε και ο χιονιάς και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα το εργοστάσιο της Λάρυμνας να βρίσκεται από προχθές το απόγευμα εκτός λειτουργίας. Νωρίς το πρωί προχθές, ένα κομμάτι τσίγκινης στέγης, γύρω στα 30 μέτρα μήκους, δεν άντεξε την πίεση του χιονιού και έπεσε πάνω στην ηλεκτροκάμινο 5, που βρισκόταν ήδη εκτός λειτουργίας και έτσι δεν κινδύνεψαν εργαζόμενοι. Η τσίγκινη στέγη στη συγκεκριμένο ηλεκτροκάμινο κατασκευάστηκε ως προέκταση του εργοστασίου το 1975. Η παλαιότητά της ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, δεν ήταν η αιτία της πτώσης αλλά το ύψος του χιονιού, που έφτασε τους 80 πόντους. Με απόφαση του ειδικού διαχειριστή το εργοστάσιο έκλεισε το απόγευμα της ίδιας ημέρας για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να ελεγχθούν και τα υπόλοιπα τμήματα της στέγης, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι τσιμεντένιο και δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα.

Η ομαλή λειτουργία του εργοστασίου της Λάρυμνας ωστόσο, όπως τονίζουν από πλευράς του ειδικού διαχειριστή στην «Κ», είχε διαταραχθεί και από προβλήματα ηλεκτροδότησης στο δίκτυο υψηλής τάσης με το οποίο είναι συνδεδεμένη η βιομηχανία. Ο ειδικός διαχειριστής διαβεβαιώνει επίσης ότι σε διάστημα δύο ημερών οι παραγωγικές μονάδες της εταιρείας θα επαναλειτουργήσουν, καθώς η θερμοκρασία στους φούρνους διατηρείται σε κανονικά επίπεδα. Είναι δύσκολο και απαιτείται διάστημα ακόμη και δύο μηνών για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο εάν οι φούρνοι κρυώσουν, κάτι που δεν συνέβη στην παρούσα φάση. Προβλήματα μπορεί να προκύψουν ωστόσο σε περίπτωση αδυναμίας των εργαζομένων να προσέλθουν στον χώρο του εργοστασίου ή στην περίπτωση που δεν αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση ή λόγω κακοκαιρίας υπάρξει κάποια νέα βλάβη στο δίκτυο, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Για την ηλεκτροκάμινο 5 που κατέρρευσε η στέγη της, δεν υπήρχε προγραμματισμός ούτως ή άλλως για την επαναλειτουργία της, αναφέρουν πηγές της ειδικής διαχείρισης. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της κακοκαιρίας η ευρύτερη περιοχή της ΛΑΡΚΟ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, γεγονός που έχει δυσκολέψει και τη μετακίνηση των εργαζομένων.

Αυτό που μεταφέρεται από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ειδικό διαχειριστή για το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ, είναι ότι εντός της ημέρας (χθες) θα έχει αποκατασταθεί η βλάβη στο δίκτυο υψηλής τάσης και έως αύριο το μεσημέρι η παραγωγή του εργοστασίου θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιδιωτικοποίηση  της ΛΑΡΚΟ μέσω δύο παράλληλων διαγωνισμών, από τον ειδικό διαχειριστή και το ΤΑΙΠΕΔ αντίστοιχα, στους οποίους έχουν εκφράσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον έξι επενδυτικά σχήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή