Θυσία στον βωμό του lockdown η μείωση προκαταβολής φόρου

Θυσία στον βωμό του lockdown η μείωση προκαταβολής φόρου

Το μέτρο δεν θα επαναληφθεί φέτος λόγω έλλειψης δημοσιονομικού χώρου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Θύμα του παρατεταμένου lockdown πέφτει, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης να επαναληφθεί φέτος η μειωμένη προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, που είχε εφαρμοστεί το 2020.

Οι πληροφορίες από πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή το σχέδιο, που θεωρείτο σχεδόν σίγουρο μέχρι πρότινος, έχει φύγει από το τραπέζι, λόγω έλλειψης δημοσιονομικού χώρου για να εφαρμοστεί. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι αν στη συνέχεια γίνει η έκπληξη και βελτιωθούν τα δεδομένα, πιθανώς το μέτρο θα επανεξετασθεί, αλλά αυτό δεν θα είναι σαφές πριν περάσουν 1-2 μήνες. «Για την ώρα δεν το έχουμε στα προβλεπόμενα μέτρα», αναφέρουν. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ μέχρι πρότινος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου, το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν έγινε σαφές ότι οι περιορισμοί στο λιανεμπόριο ήρθαν για να μείνουν, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μείωσης της προκαταβολής φόρου.

Στο οικονομικό επιτελείο σημειώνουν ότι το κόστος του μέτρου είναι αρκετά υψηλό. Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι θα δηλώσουν κέρδη 2,3 δισ. ευρώ το 2020, έναντι 3,3 δισ. ευρώ που είχαν δηλώσει το 2019. Πρόκειται κυρίως για σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, τα οποία πήγαν πολύ καλά εν μέσω πανδημίας. Αν εφαρμοστεί αντίστοιχη μέθοδος με πέρυσι, με μείωση φόρου ως 100%, οπότε η προκαταβολή ήταν μειωμένη κατά 1,5 δισ. ευρώ, η απώλεια για φέτος θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ περίπου. Με δεδομένους τους περιορισμούς του προϋπολογισμού, αυτό είναι ένα κόστος που δεν φαίνεται να μπορεί να αναλάβει το κράτος φέτος. Αναφέρεται, πάντως, το ενδεχόμενο να εξετασθούν εναλλακτικοί τρόποι μείωσης, στοχευμένα σε επιχειρήσεις που επλήγησαν, αλλά είχαν παρ’ όλα αυτά κέρδη.

Αυτή τη στιγμή, στο οικονομικό επιτελείο περνούν μέρες αγωνίας. Υπολογίζουν ότι κάθε εβδομάδα που παρατείνεται το lockdown στο λιανικό εμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» ανεβαίνει το κόστος για τον προϋπολογισμό κατά 175 εκατ. ευρώ. Ηδη, η έκθεση της Κομισιόν έδειξε υπέρβαση του κόστους των μέτρων στήριξης κατά 1,5% του ΑΕΠ σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό, κάτι που σημαίνει ότι το πρωτογενές έλλειμμα βρίσκεται στην περιοχή του 5%-5,5% του ΑΕΠ.
«Θέλουμε να μη χαθεί ο Μάρτιος και τον Απρίλιο να λειτουργεί καλά η αγορά», διαμηνύουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε κάθε τόνο. 
Θετικές ενδείξεις

Τα καλά νέα, όπως αναφέρουν, είναι ότι τα φορολογικά έσοδα του πρώτου 20ημέρου του Φεβρουαρίου κινήθηκαν κοντά στον στόχο του προϋπολογισμού. Επίσης, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές την ίδια περίοδο ήταν ικανοποιητικές, γεγονός που αποδίδεται σε υψηλή καταναλωτική κίνηση σε περιοχές που δεν ήταν στο «κόκκινο». 
Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι μια τέτοια υπερβάλλουσα κατανάλωση θα εκδηλωθεί και στις «κόκκινες» περιοχές, μόλις ανοίξει η αγορά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT