ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πιέσεις στα ενοίκια των καταστημάτων

pieseis-sta-enoikia-ton-katastimaton-561276430

Τις πρώτες μειώσεις ενοικίων έχει αρχίσει να καταγράφει η αγορά εμπορικών καταστημάτων ακόμα και στις δημοφιλέστερες εμπορικές πιάτσες, καθώς πλέον οι απώλειες εσόδων στο λιανεμπόριο έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Οσο μάλιστα διαρκούν τα μέτρα περιορισμού, είναι προφανές ότι και τα ενοίκια θα συνεχίσουν να δέχονται πιέσεις, καθώς οφείλουν να αντανακλούν τα πιθανά έσοδα του εκάστοτε εμπορικού ακινήτου.

Σε σχετική τριμηνιαία ανάλυσή της, η Proprius, η οποία εκπροσωπεί τον διεθνή όμιλο Cushman & Wakefield στην ελληνική αγορά, σημειώνει ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και ιδίως προς το τέλος του έτους έγινε εμφανής η καθοδική πίεση στις τιμές των ενοικίων των εμπορικών καταστημάτων. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αναμενόμενη πτώση της ζήτησης, με αποτέλεσμα σε δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες, όπως η Ερμού, η Κηφισιά και η Γλυφάδα, να καταγράφεται μια κάμψη της τάξεως του 7,15%. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Proprius, στην οδό Ερμού το μηνιαίο κόστος για ένα κατάστημα πλησίον της πλατείας Συντάγματος διαμορφώθηκε στο τέλος του 2020 σε 260 ευρώ/τ.μ. έναντι 280 ευρώ/τ.μ. στο τέλος του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 τα ενοίκια των καταστημάτων στους εμπορικότερους δρόμους είχαν «αντέξει», καθώς οι τιμές είχαν διατηρηθεί σχετικά σταθερές. Ασφαλώς, είχε ανακοπεί η ανοδική πορεία των ενοικίων που είχε ξεκινήσει ήδη από το 2016 και κινούνταν με αυξανόμενο ρυθμό έως και το 2019. Στον αντίποδα, η εικόνα στις λιγότερο δημοφιλείς εμπορικές συνοικίες είναι διαφορετική, καθώς οι πιέσεις στα ενοίκια έχουν κάνει την εμφάνισή τους ήδη από το τέλος του πρώτου κύματος της πανδημίας, δηλαδή στις αρχές του περυσινού καλοκαιριού.

pieseis-sta-enoikia-ton-katastimaton0

Η Proprius σημειώνει ότι πλέον οι διορθώσεις στα ενοίκια είναι διαδεδομένες στο σύνολο της αγοράς, καθώς οι νέες μισθώσεις λιγοστεύουν, ιδίως μετά το δεύτερο κύμα μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα καταστήματα ένδυσης – υπόδησης και στον κλάδο της εστίασης (π.χ. φούρνοι, καφέ, εστιατόρια). Οσον αφορά την επενδυτική δραστηριότητα, ακολουθεί τη γενική τάση της κάμψης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές που θα κινηθούν για την απόκτηση ενός εμπορικού καταστήματος θα εστιάσουν πλέον σε ακίνητα που μπορούν να προσφέρουν σταθερό και εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή στα πιο εμπορικά σημεία των δημοφιλέστερων δρόμων.

Ασφαλώς, η συγκυρία προσφέρεται για την τοποθέτηση σε επίκαιρα σημεία του λεκανοπεδίου, γεγονός που έχει γίνει αντιληπτό από αρκετές εμπορικές αλυσίδες. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου η αλυσίδα οικιακών ειδών Jysk, με έδρα τη Δανία, εγκαινίασε τρία νέα καταστήματα στον Κηφισό, στην Καλλιθέα και στη Μεταμόρφωση. Το κάθε κατάστημα είναι επιφάνειας της τάξεως των 1.000 τ.μ. Αντίστοιχα, η αλυσίδα αθλητικών ειδών Zakcret τοποθετήθηκε στην αγορά της Θεσσαλονίκης ανοίγοντας νέο κατάστημα 600 τ.μ. στην οδό Τσιμισκή. Τα γαλλικά σήματα ένδυσης Maje και Sandro μίσθωσαν νέα καταστήματα στο Attica Department Store και στο Golden Hall, ενισχύοντας έτσι το δίκτυο των φυσικών καταστημάτων τους. Η Proprius σημειώνει ότι είναι πιθανή μια ταχύτερη ανάκαμψη της ζήτησης φέτος, λόγω της χαμηλής μισθωτικής δραστηριότητας του 2020. Προϋπόθεση θα είναι ασφαλώς η έξοδος από την κρίση της πανδημίας.