Ανοδος 1,63% στο Χρηματιστήριο με στήριξη από τράπεζες, blue chips

Ανοδος 1,63% στο Χρηματιστήριο με στήριξη από τράπεζες, blue chips

Τις 790 μονάδες βλέπει ο Γενικός Δείκτης παρά την επιφυλακτικότητα στις αγορές

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ανάσα από τις 790 μονάδες βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, έπειτα από τη χθεσινή ισχυρή αντίδραση, καταφέρνοντας αυτήν τη φορά να κρατήσει τα σημαντικά ενδοσυνεδριακά κέρδη του. Παρά την επιφυλακτική εικόνα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές χθες λόγω του sell-off στην αγορά ομόλογων, το οποίο ενισχύθηκε, το Χ.Α. κατάφερε να υπεραποδώσει και να αυτονομηθεί, χάρη στις επιλεκτικές τοποθετήσεις των επενδυτών σε τράπεζες και blue chips ύστερα από αρκετές ημέρες πιέσεων, ενώ ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει πάνω από την αντίσταση των 784-785 μονάδων.

Με την αυριανή συνεδρίαση να αποτελεί την τελευταία για τον μήνα Φεβρουάριο, όλα δείχνουν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, πως ο δεύτερος μήνας του έτους θα αποτελέσει μήνα των αγοραστών, μετά τον δύσκολο Ιανουάριο, έστω και αν ο Γενικός Δείκτης διατηρεί την τάση συσσώρευσης. Ο μέχρι τώρα απολογισμός του Φεβρουαρίου είναι κέρδη 5% για το σύνολο της αγοράς και παρόμοια κέρδη για τον τραπεζικό κλάδο, με τον Μάρτιο, που ξεκινά και χρηματιστηριακά τη Δευτέρα, να αναμένεται να διαμορφώσει την εικόνα του κατά τα άλλα δύσκολου πρώτου τριμήνου του έτους για την ελληνική οικονομία.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,63% στις 787,43 μονάδες, κοντά στα υψηλά ημέρας που ήταν οι 788,07 μονάδες (+1,71%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,68 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, σημεία στήριξης για τον Γενικό Δείκτη αποτελούν οι 760 και 750 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 778 και 790 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,91%, στις 1.875,02 μονάδες, ενώ στο +0,69% και στις 1.132,35 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα μη τραπεζικά blue chips, μόνο δύο τίτλοι έκλεισαν στο κόκκινο, οι Ελλάκτωρ (-2,17%) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-2,74%), ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι Fourlis (+4,88%), Μυτιληναίος (+3,23%), ΟΤΕ (+2,81%), ΟΠΑΠ (+2,75%), Σαράντης (+2,49%), Lamda Development (+2,43%) και ΔΕΗ (+2,33%).

Με σημαντική υπεραπόδοση έναντι του συνόλου της αγοράς, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 2,25% κλείνοντας στις 465,67 μονάδες, με την Alpha Bank να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στο +3,84%, την Eurobank στο +2,04%, την Εθνική Τράπεζα στο +1,61%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησε κατά 0,45%. Η άνοδος των κρουσμάτων υποδεικνύει ότι η σταδιακή επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας ενδεχομένως να αναβληθεί για τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες ακόμη, σημειώνει η Depolas Investment Services, προσθέτοντας πως βασικό σενάριο για τον Γενικό Δείκτη τις επόμενες ημέρες είναι η συσσώρευση γύρω από την περιοχή των 770-780 μονάδων. Πάντως, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αγορές, το Χ.Α. προς το παρόν δεν φαίνεται να ανησυχεί για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Χθες, εν μέσω του διεθνούς sell-off, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρέθηκε στο 1,12% σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 12% από τα επίπεδα της Τετάρτης, ενώ το spread διαμορφώθηκε στις 140 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή