«Παγωμένες» χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων

«Παγωμένες» χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και μήνες χρειάζεται να περιμένει κανείς για να ολοκληρώσει μια μεταβίβαση ακινήτου, μια γονική παροχή ή και μια αποδοχή κληρονομιάς, καθώς, εκτός από την παγιωμένη γραφειοκρατία, έχουν προστεθεί πλέον και οι καθυστερήσεις λόγω πανδημίας, που έχουν δημιουργήσει «έμφραγμα» σε υπηρεσίες όπως τα υποθηκοφυλακεία ή τα κτηματολογικά γραφεία, κυρίως δε όσα δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με τον Λευτέρη Ποταμιάνο, πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, «το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις επειδή στα υποθηκοφυλακεία η διαδικασία γίνεται πλέον μόνο με ραντεβού και δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημέρες παρά μόνο έπειτα από αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Ακόμα και η ίδια η διαδικασία για να εξασφαλίσει κανείς ραντεβού είναι προβληματική, μιας και η σχετική πλατφόρμα κλείνει σχεδόν με το που ανοίγει κάθε πρωί. Λόγω της υψηλής ζήτησης συμπληρώνονται άμεσα οι διαθέσιμες ημέρες και ώρες», τονίζει ο κ. Ποταμιάνος.

Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει, αυτές τις ημέρες δεν επιτρέπονται ούτε καν τα ραντεβού, καθώς οι υπηρεσίες του κτηματολογίου και τα υποθηκοφυλακεία είναι εντελώς κλειστά. Ως εκ τούτου, χιλιάδες συναλλαγές ακινήτων παραμένουν μετέωρες.

Στελέχη της Κτηματολόγιο Α.Ε. σημειώνουν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα υποθηκοφυλακεία τα οποία δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, «κάθε υποθηκοφυλακείο που εντάσσεται και μετατρέπεται σε κτηματολογικό γραφείο της “Κτηματολόγιο” έχει ολοκληρώσει ταυτόχρονα και τη διαδικασία ψηφιοποίησης που προβλέπεται, ώστε να μπορεί να προσφέρει άμεσα τις σχετικές υπηρεσίες με ψηφιακό τρόπο και με μηδενικές καθυστερήσεις.

Οπου χρειάζεται βέβαια ραντεβού, όντως υπάρχουν ζητήματα την περίοδο αυτή και ο λόγος είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις που έχουν δεσμευτεί ώρες για κατ’ ιδίαν συνάντηση ο ενδιαφερόμενος τελικά δεν προσέρχεται για διάφορους λόγους. Ετσι χάνεται χρόνος και για εμάς και για τους ενδιαφερομένους και διογκώνεται το πρόβλημα», σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές εντός της Κτηματολόγιο Α.Ε. Συμπληρώνουν επίσης ότι πολλά υποθηκοφυλακεία είναι πλέον υποστελεχωμένα, καθώς έπειτα από την αλλαγή της νομοθεσίας, με την οποία ξεκίνησε η διαδικασία μετατροπής τους σε κτηματολογικά γραφεία της Κτηματολόγιο Α.Ε., πολλοί εργαζόμενοι επέλεξαν να αποχωρήσουν και να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, π.χ. στο υπ. Δικαιοσύνης.

Οπως προκύπτει, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή της μετατροπής των κατά τόπους υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία, τα οποία να προσφέρουν πλήρεις ψηφιοποιημένες υπηρεσίες, οι σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοραπωλησίας ακινήτων θα συνεχίζονται. Σήμερα λειτουργούν 20 κτηματολογικά γραφεία ανά την επικράτεια και προστίθενται δύο νέα κάθε μήνα. Η εκτίμηση εκπροσώπων της Κτηματολόγιο Α.Ε. είναι ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί σε 18 μήνες από σήμερα, δηλαδή στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή