Κέρδη στο χρηματιστήριο με ράλι για τις τράπεζες

Κέρδη στο χρηματιστήριο με ράλι για τις τράπεζες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ισχυρά κέρδη και «σπάσιμο» των 800 μονάδων ξεκίνησε ο Μάρτιος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ακολούθησε το γενικότερα θετικό κλίμα που κυριάρχησε στις διεθνείς αγορές, μετά το φρένο που έβαλε το sell-off των ομολόγων και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων. Οι εγχώριοι αναλυτές επισημαίνουν πως πλέον αυξάνεται η πιθανότητα υπέρβασης της περιοχής των 805-810 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με την ανοδική τάση να ανεβάζει στροφές, εάν το επιτρέψουν το οικονομικό και το επιδημιολογικό μέτωπο. Ο τζίρος εμφανίστηκε αυξημένος, με τις τοποθετήσεις των επενδυτών να στρέφονται προς τα blue chips και ειδικά τις τράπεζες, οι οποίες υπεραπέδωσαν σημαντικά σε σχέση με το σύνολο της αγοράς. Ο Μάρτιος είναι παραδοσιακά ένας δύσκολος μήνας για το Χ.Α., ωστόσο έχει τις στηρίξεις να διαψεύσει την ιστορία αυτή τη φορά, λόγω των ελκυστικών αποτιμήσεων σε πολλά «μέρη» του ταμπλό, καθώς και των εξελίξεων που αναμένονται στο μέτωπο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών, αλλά και πιθανών εκδόσεων εταιρικών ομολόγων.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε για πρώτη φορά μετά τις 20 Ιανουαρίου πάνω από τις 800 μονάδες, καθώς ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 802,60 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 1,29%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και τις 810,64 μονάδες (+2,30%). Ο τζίρος ανήλθε στα 73,6 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,35%, στις 1.918,10 μονάδες, ενώ στο +0,62% και στις 1.127,96 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,95% στις 486,74 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +7,08%, τη Eurobank στο +3,86%, την Εθνική Τράπεζα στο +1,43% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +1,46%.

Η αγορά αθόρυβα κινείται ανοδικά, με κάποιες εταιρείες ήδη να έχουν περάσει σε νέα υψηλά ή κοντά στα προηγούμενα υψηλά, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. H ζώνη των 804-808 μονάδων αποτελεί την πρώτη σοβαρή αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη,  με μία διάσπασή της να μπορεί να οδηγήσει στις 827 μονάδες όπως εκτιμά. Το μεγάλο στοίχημα για την οικονομία και το Χ.Α. είναι πόσο γρήγορα μπορεί να επιστρέψει η κανονικότητα μετά το μεγάλο διάλειμμα του τελευταίου έτους, όπως επισημαίνει, και το κατά πόσον οι κλάδοι που έχουν χτυπηθεί περισσότερο, όπως είναι ο τουρισμός, οι μεταφορές και η εστίαση, μπορούν να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα.

Θετική για τις προοπτικές της Ελλάδας και των ελληνικών μετοχών εμφανίζεται από την πλευρά της η Optima Bank. Οπως τονίζει, η οικονομία πλέον εισέρχεται σε έναν ενάρετο κύκλο με σημαντικές στηρίξεις από το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που συνεχίζονται, την τεράστια δημοσιονομική στήριξη και την άφθονη ρευστότητα από τις νομισματικές συνθήκες και τα χαμηλά κόστη δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτούς τους λόγους, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί τους μέσους ρυθμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2022 και μετά, ενώ το 2021 θα αποτελέσει ένα μεταβατικό έτος. Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές, έχουν ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις και διαπραγματεύονται με σημαντικό discount έναντι της Ε.Ε. και των αναδυόμενων αγορών, ενώ γενικότερα το discount της ελληνικής αγοράς είναι το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί από το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή