Eβδομαδιαία κέρδη 4,12% για τον Γενικό Δείκτη

Eβδομαδιαία κέρδη 4,12% για τον Γενικό Δείκτη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας αλλά και την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ για το 2020 να αλλάζει εντελώς το κλίμα και την αγορά να καταφέρνει να ξεφύγει από τη διόρθωση που σημειώθηκε στη Wall Street την Πέμπτη.

Αν και μέχρι τις 12.00, περίπου, η επιφυλακτικότητα ήταν έντονη στο ταμπλό, η μικρότερη από την αναμενόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας το περασμένο έτος έδωσε νέα ορμή στο Χ.Α.

Οι άμυνες και αντιστάσεις που παρουσιάζει το Χ.Α. από το ξεκίνημα του μήνα σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι οι διεθνείς εξελίξεις θα περνούν… απαρατήρητες, καθώς παρά την αυτονομία των τελευταίων ημερών η ιστορία έχει δείξει πως η ελληνική αγορά δύσκολα μένει ανεπηρέαστη από το κλίμα στο εξωτερικό για μεγάλο διάστημα, ιδίως όταν αλλάζει προς το χειρότερο. Η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων έχει ήδη προκαλέσει προβληματισμούς στα διεθνή χρηματιστηριακά γραφεία.

Στα στατιστικά της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,95% κλείνοντας στις 825,02 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,85 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,99% στις 1.983,83 μονάδες, στο +1,07% και στις 1.149,24 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,51% στις 429,20 μονάδες.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,12% (στο +1,98% τα κέρδη από τις αρχές του έτους) και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαίο άλμα +12,20% (+1,23% το 2021 έως τώρα).

Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε και οι τράπεζες έβαλαν το χέρι τους την εβδομάδα που πέρασε για να μπει το πρώτο λιθαράκι ώστε να κερδηθεί το στοίχημα της αρνητικής παράδοσης του Μαρτίου, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Αν και είναι ακόμη μόλις η πρώτη εβδομάδα του μήνα, η ενεργοποίηση των επενδυτών στις τραπεζικές αξίες σημαίνει πολύ περισσότερη δράση στην αγορά. 

Οι αγοραστές φαίνεται ότι έχουν αποκτήσει τα ηνία της αγοράς, όπως τονίζει, κρατώντας ανέπαφες κρίσιμες ζώνες τιμών όπως η ζώνη των 800 μονάδων, που έχει πλέον χαρακτηριστικά βραχυπρόθεσμης στήριξης, ενώ η διαγραμματική εικόνα έγινε ισχυρά αισιόδοξη, αφού μετά την αντίσταση των 830 μονάδων ακολουθεί ένα ξέφωτο ανόδου έως τις 910 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή