Φθηνότερο ρεύμα στη βιομηχανία

Φθηνότερο ρεύμα στη βιομηχανία

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον γόρδιο δεσμό της διασφάλισης χαμηλού κόστους ρεύματος για την ενεργοβόρο βιομηχανία χωρίς να επιβαρυνθεί η ΔΕΗ καλείται να λύσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επιδίωξη του αρμόδιου υπουργού Κώστα Σκρέκα είναι να αξιοποιήσει την άτυπη παράταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΗ και βιομηχανίας μέχρι τον Ιούνιο, για να ρίξει στη μάχη μείωσης του ενεργειακού κόστους νέα εργαλεία και μέτρα, που προϋποθέτουν την έγκριση είτε της Κομισιόν είτε των εθνικών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη προκοινοποιήσει στην DGcomp την πρόταση για επιδότηση της τάξεως των 15 ευρώ/MWh στην τιμή της ενέργειας που θα διατίθεται μέσω διμερών συμβολαίων από τους παραγωγούς ΑΠΕ στη βιομηχανία, ενώ παράλληλα, και σε συνεργασία με τη ΡΑΕ, τον ΑΔΜΗΕ και το ΔΕΔΔΗΕ, επεξεργάζεται σχέδιο μείωσης των ρυθμιστικών χρεώσεων για τις μεγάλες βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης. «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα μείωσης των ρυθμιστικών χρεώσεων, αλλά και κάθε μέτρου που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ενεργειακού κόστους για την ελληνική βιομηχανία, όπως πράττουν και άλλες χώρες, στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού πλαισίου», τονίζει στην «Κ» ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη στήριξης της βιομηχανίας και ταυτόχρονα το δικαίωμα της ΔΕΗ να διαμορφώνει την εμπορική της πολιτική λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο της αγοράς μέσα στην οποία λειτουργεί.

Το σχέδιο που το ΥΠΕΝ προκοινοποίησε στις αρχές Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για τα πράσινα PPAs στηρίζεται στην προώθηση της πράσινης ενέργειας και στην παράλληλη ενίσχυση της βιομηχανίας, που θα κάνει χρήση των διμερών συμβολαίων μέσω μιας έκπτωσης 15 ευρώ/MWh, ποσό που προτείνεται να καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το ελληνικό σχέδιο διαφοροποιείται σε πολλά σημεία με ένα αντίστοιχο σχέδιο εν μέρει αποζημίωσης των βιομηχανιών έντασης ενέργειας για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που ενέκρινε πολύ πρόσφατα η Ε.Ε. για την Ισπανία και, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα ερωτήματα που έχει θέσει η Κομισιόν προς την ελληνική πλευρά είναι γιατί δεν ακολουθεί το ισπανικό μοντέλο. Το ισπανικό σχέδιο αφορά την παροχή εγγυήσεων για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, μέσω ενός φορέα που θα αποκαλείται FERGEI (Aποθεματικό Ταμείο Εγγυήσεων των Μεγάλων Καταναλωτών Ηλεκτρισμού – Reserve Fund to Guarantee Large Electricity Consumers), με προσωρινό ετήσιο προϋπολογισμό 91,88 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο αξιολογήθηκε από την Κομισιόν με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενέργεια, και έκρινε ότι δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση. Στην αλληλογραφία της με το ΥΠΕΝ, η πλευρά της Κομισιόν πέραν του κύριου ερωτήματος γιατί δεν επαρκεί για την ελληνική αγορά το εγκεκριμένο ισπανικό μοντέλο, θέτει και μια σειρά άλλα, όπως με ποιο κριτήριο προσδιορίστηκε το ύψος της επιδότησης στα 15 ευρώ/MW, ποια θα είναι η ποσότητα ενέργειας που θα διατίθεται μέσω των διμερών συμβολαίων κ.λπ. Η πλευρά του υπουργείου εμφανίζεται αισιόδοξη για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν, αν και εκτιμά πως υπάρχει βαθμός δυσκολίας. Αντιθέτως, διαδικαστικού τύπου θεωρούνται περισσότερο οι αποφάσεις για τις μειώσεις των ρυθμιστικών χρεώσεων, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί ήδη.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των διαπραγματεύσεων ΔΕΗ και βιομηχανίας, τα πράγματα παραμένουν στο σημείο μηδέν, καθώς η ΔΕΗ δεν έχει πάρει πίσω τις αρχικές προτάσεις που προκάλεσαν ρήγμα στις μεταξύ τους σχέσεις. Η πρόταση της ΔΕΗ, πέραν των αυξήσεων που κυμαίνονται από 40% έως και πάνω από 50% (ανάλογα με το προφίλ κατανάλωσης κάθε βιομηχανίας) περιλαμβάνει και αλλαγές στη δομή των τιμολογίων και συγκεκριμένα, κατάργηση των χαμηλών τιμολογίων στη νυχτερινή ζώνη, ενσωμάτωση ρήτρας προσαύξησης συνδεδεμένης με το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης και εισαγωγή ρήτρας take or pay επί της μηνιαίας κατανάλωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή