56,4 δισ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε. την περίοδο 2021-2027

56,4 δισ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε. την περίοδο 2021-2027

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 56,4 δισ. ευρώ θα φτάσουν κατά την περίοδο 2021-2027 οι καθαρές εισπράξεις της Ελλάδας από την Ε.Ε., ποσοστό που αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ, αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή. Οπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, για κάθε ένα ευρώ που θα συνεισφέρει η χώρα στον κοινοτικό προϋπολογισμό, θα εισπράττει 4,6 ευρώ, μέσω του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου  (ΕΣΠΑ) και του Ταμείου Ανάκαμψης. Κατά την προηγούμενη επταετία 2014-2020, η αντίστοιχη αναλογία ήταν ένα ευρώ συνεισφοράς για κάθε 2,9 ευρώ απολήψεων, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης βελτίωσε αυτή την αναλογία, προς όφελος της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι πόροι της Ε.Ε. θα είναι αυξημένοι. Μάλιστα, την αύξηση προβλέπει το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, επί του οποίου μίλησε χθες ο υπουργός Οικονομικών.

Οπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, οι εθνικές συνεισφορές της χώρας μας εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 15,5 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο, το οποίο αντιστοιχεί σε 1,1% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, θα λάβει κατά την επταετία 2021-2027 συνολικό πακέτο στήριξης ύψους έως και 71,9 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα 39,9 δισ. ευρώ από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ετσι, προκύπτει το καθαρό δημοσιονομικό όφελος των 56,4 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο κυρώνει την απόφαση του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ιδίων πόρων στην Ε.Ε. Η απόφαση θεσμοθετεί τη μόνιμη αύξηση των ανωτάτων ορίων ιδίων πόρων σε 1,40% και 1,46% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ε.Ε. για την κάλυψη των πιστώσεων πληρωμών και των αναλήψεων υποχρεώσεων, αντίστοιχα. Παράλληλα, προβλέπει έκτακτη προσωρινή αύξηση των ορίων αυτών κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες για τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων, με στόχο την κάλυψη των υποχρεώσεων της Ε.Ε. που απορρέουν από τον δανεισμό κεφαλαίων στο πλαίσιο του Next Generation EU. Eπίσης, προβλέπεται η εισαγωγή ενός νέου, οικολογικού πόρου επί των μη ανακυκλωμένων απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών, 0,80 ευρώ ανά χιλιόγραμμο. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα επωφελείται 33 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6, είπε ότι το βασικό σενάριο της κυβέρνησης προβλέπει να αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία «με μια κανονικότητα» από τις 22 Μαρτίου. Πρόσθεσε, πάντως, ότι υπάρχουν και εναλλακτικά σενάρια και ότι «θα είμαστε εδώ για την κοινωνία για όσο χρειαστεί. Αλλά, όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη των απωλειών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή