Η ΔΕΗ βγαίνει στις αγορές με πράσινο ομόλογο

Η ΔΕΗ βγαίνει στις αγορές με πράσινο ομόλογο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έξοδό της στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ της «Κ». Η νέα έκδοση ομολόγου, στην οποία η ΔΕΗ προχωράει μετά επτά χρόνια, συνδέεται με στόχους βιωσιμότητας (sustainability-linked bonds) και θα είναι πενταετούς διάρκειας. Το επιτόκιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, θα κυμανθεί γύρω στο 3%-4%, ενώ το βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοιχτό έως και την Πέμπτη 11 Μαρτίου.

Η ΔΕΗ ενημέρωσε χθες με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο ότι, έπειτα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της στις 5 Μαρτίου, προτίθεται να προβεί σε έκδοση και προσφορά ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις που συνδέονται με στόχους βιωσιμότητας και λήγουν το 2016, με την επιφύλαξη των συνθηκών και της ζήτησης στην αγορά. Τα έσοδα από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της προσφοράς. Δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση της προσφοράς ούτε και το προαναφερθέν ύψος αυτής.

Η ΔΕΗ στοχεύει στην εισαγωγή των ομολογιών βιωσιμότητας στο χρηματιστήριο του Δουβλίνου, προς διαπραγμάτευση στη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. H HSBC Continental Europe και η Goldman Sachs Bank Europe SE ενεργούν ως από κοινού διεθνείς συντονιστές και κύριοι διαχειριστές του βιβλίου προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού διεθνής συντονιστής και συνδιαχειριστής του βιβλίου προσφορών και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών σε σχέση με την προσφορά. Η HSBC Continental Europe ενεργεί επίσης ως σύμβουλος διάρθρωσης για ομολογίες βιωσιμότητας.

Η ΔΕΗ βγαίνει στην αγορά με δέσμευση προς τους επενδυτές ότι θα επιτυγχάνει κάθε χρόνο ποσοτικοποιημένες επιδόσεις για τη μείωση των εκπομπών CO2 καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του νέου επενδυτικού σχεδίου της, κεντρικός άξονας του οποίου είναι η απόσυρση του λιγνιτικού στόλου της έως το 2023 και η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της στον τομέα των ΑΠΕ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη εταιρεία πανευρωπαϊκά που εκδίδει sustainability-linked bond χωρίς να βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και παράλληλα η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που εκδίδει ομόλογο αυτής της κατηγορίας. Πρόκειται για ομόλογο με ρήτρα αειφορίας, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο πιο σύνθετο από τα πράσινα ομόλογα, που συνδέεται με συγκεκριμένους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το επιτόκιο για τα ομόλογα με ρήτρα αειφορίας, σε περίπτωση που η εταιρεία δεν καλύψει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί, επιβαρύνεται με ένα ποσοστό της τάξεως του 0,25% έως 0,50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή