Ανοδος του Χρηματιστηρίου σε υψηλό δεκατριών μηνών

Ανοδος του Χρηματιστηρίου σε υψηλό δεκατριών μηνών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή άνοδο προς τις 840 μονάδες πραγματοποίησε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συγχρονισμό με τη διεθνή ευφορία που επικράτησε χθες, καθώς οι ελπίδες για ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης «ανέβασαν» τις διαθέσεις των επενδυτών για τα assets υψηλού ρίσκου όπως οι μετοχές. Οι καλύτερες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία που παρουσίασε σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, προβλέποντας ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 5,6% φέτος και 4% το 2022, σε συνδυασμό με τη σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, βελτίωσαν αρκετά το επενδυτικό κλίμα, οδηγώντας το Χ.Α. σε αξιόλογη υπεραπόδοση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Το στοιχείο του τουρισμού, που ήταν και το βασικό μειονέκτημα της Ελλάδας το 2020, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το πλεονέκτημα για την ανάκαμψη αργότερα μέσα στο έτος, ωθώντας μεγάλους επενδυτικούς οίκους, όπως η HSBC, να αυξήσουν την έκθεσή τους στις ελληνικές μετοχές, στέλνοντας ένα ισχυρό σήμα στα ξένα χαρτοφυλάκια.

Σημαντικές στηρίξεις στη χθεσινή ανοδική κίνηση του Χ.Α., το οποίο βρέθηκε και σε υψηλά 13 μηνών, έδωσε σειρά blue chips, ενώ η πορεία των τραπεζικών μετοχών ήταν μεικτή.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,28% στις 837,61 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά έσπασε τις 840 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέβασε επίσης ρυθμούς και διαμορφώθηκε στα 76,11 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,32%, στις 2.011,33 μονάδες, βλέποντας το «2» μπροστά για πρώτη φορά μετά τα τέλη Φεβρουαρίου 2020, στο +0,33% και στις 1.161,58 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 527,98 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι Jumbo (+5,12%), Lamda Development (+3,95%), Fourlis (+3,25%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+3,33%) και Ελλάκτωρ (+3,02%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν η Τράπεζα Πειραιώς (-3,8%) και η Alpha Bank (-1,35%).

Ενα νέο θετικό σήμα στο Χ.Α. χθες δόθηκε από την αλλαγή στάσης της HSBC. H βρετανική τράπεζα αναβάθμισε τη στάση της για τις ελληνικές μετοχές σε «overweight» για πρώτη φορά ύστερα από 12 μήνες, με παράλληλη μείωση των θέσεών της στις τουρκικές μετοχές.

Οπως τόνισε, βλέπει επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα καθώς το story των ελληνικών μετοχών βελτιώνεται. Το 2020 η Ελλάδα υποαπέδωσε στο μακροοικονομικό μέτωπο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως λόγω του τουρισμού. Ωστόσο, η HSBC θεωρεί ότι πλέον μπορεί να είναι πιο αισιόδοξη για τη φετινή τουριστική σεζόν, λόγω και της προόδου στο μέτωπο των εμβολίων. Βέβαια, η πορεία του κλάδου παραμένει αβέβαιη, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές πόση από αυτήν την ανάκαμψη θα συμβεί το 2021 και πόση το 2022. Μετά το μεγάλο σοκ στον κλάδο πέρυσι, πάντως, εκτιμά ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να ξεκινήσει ο τουρισμός φέτος. Αυτό θα είχε σημαντική επίδραση για την ελληνική οικονομία και τις μετοχές των οποίων οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές, με τον δείκτη p/e να είναι αρκετά χαμηλότερος σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές και τη μερισματική απόδοση να είναι υψηλή στο 4,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή